Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 13 martie 2018

START pentru Liberty Marathon, evenimentul care promite o cursă pentru fiecare. Pe 2 iunie, la Timișoara se aleargă


Maratonul care își propune să pună Timișoara pe harta internațională a evenimentelor de alergare pe distanțe lungi va debuta pe 2 iunie, la ora 9.00. Înscrierile au început deja pe www.libertymarathon.uvt.ro și sunt deschise tuturor celor care întrunesc o serie de condiții minime, în funcție de tipul de cursă ales.


„Există o cursă pentru fiecare. Liberty Marathon este pentru alergători experimentați, dar în egală măsură și pentru cei mulți, care s-au întrebat măcar o dată care e sentimentul cu care treci linia de sosire la o astfel de cursă. E și despre ‹‹prima dată››: Liberty Marathon e primul maraton organizat de o Universitate, este la prima ediție și, pe lângă promovarea orașului, a mediului academic și a valorilor locale, vrem să întărim ideea că primul pas e cel mai greu. Apoi, greu e să te oprești”, spune prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timișoara.

Simbol al libertății individuale și al alegerilor care ne fac unici, maratonul Timișoarei va porni la drum cu sloganul Running Starts Inside. Orice luptă se poartă mai întâi cu mintea.

Traseul, complet închis și izolat de traficul pietonilor și vehiculelor, se desfășoară pe o buclă cu lungimea de 4.2 km ce pornește din inima orașului, în fața Universităţii de Vest din Timișoara. Evenimentul sportiv va fi și o ocazie pentru cei mai puțin familiarizați cu orașul de a descoperi obiectivele sale istorice și turistice. Harta completă a traseului se află pe site-ul maratonului.

Liberty Marathon este o inițiativă a Universităţii de Vest din Timișoara în parteneriat cu Cisco și se adresează oricărei grupe de vârstă, cu niveluri diferite de pregătire și rezistență. Lungimile de cursă cronometrate din cadrul competiției, standard la nivel internațional, vor fi:
Liberty Marathon: 42 km, timp limită 6 ore. Premiul 1, în valoare de 2500 RON, premiul 2, în valoare de 1000 RON și premiul 3, în valoare de 600 RON.
Semimaraton: 21 km, timp limită 3 ore. Premiul 1, în valoare de 1500 RON, premiul 2, în valoare de 700 RON și premiul 3, în valoare de 500 RON.
Cros: 8,4 km, timp limită 1 oră și 10 minute. Premiul 1, în valoare de 1000 RON, premiul 2, în valoare de 500 RON și premiul 3, în valoare de 300 RON.

Valoarea totală a premiilor va fi de 30.000 lei, fiind acordate atât pentru masculin, cât și pentru feminin.

Categoriile necronometrate, necompetiționale, vor oferi multe premii de încurajare participanților: Family: 4.2km, respectiv Kids. Timișorenii și cei care vor veni din alte zone sunt încurajați de organizatori să se înscrie pentru a-și testa rezistența și voința, după verificarea prealabilă pe site a condițiilor minime de participare.

Contribuția de participare pornește de la 30 RON și ajunge la 140 RON pentru înscrieri după data de 3 mai pentru cursa principală. Plata se poate face online.

Pachetul de participare va include numărul de concurs, chipul electronic pentru înregistrarea timpului, tricoul oficial, medalia de finisher după terminarea cursei. Participanții vor avea acces la punctele de reîmprospătare cu apă, băuturi energizante, fructe și la asistență medicală în punctele-cheie ale traseului.

Viziunea Liberty Marathon este ca în 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, maratonul să devină un eveniment internațional de referință pentru iubitorii acestui sport. Mai mult, Liberty Marathon își propune recunoașterea și acreditarea de către AIMS (Association of International Marathons and Distance Races) și IAAF (International Association of Athletics Federations). Astfel, Timișoara va adăuga un vector pozitiv de imagine brandului de oraș și implicit brandului de țară, prin energia și entuziasmul participanților din întreaga lume. Toate condițiile de participare, detalii despre curse și înscrieri sunt disponibile online, pe www.libertymarathon.uvt.ro.

COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu