Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 2 martie 2018

Școlarizarea în instituţiile militare de învăţământ

Ministerul Apărării Naţionale desfăşoară prin Biroul informare-recrutare al Centrului Militar Județean Caraș-Severin, activitatea de recrutare a tinerilor - băieţi şi fete, absolvenţi ai învăţământului gimnazial cu certificat de absolvire, liceal cu diplomă de bacalaureat sau viitori absolvenţi ai învăţământului gimnazial şi liceal, în vederea şcolarizării în instituţiile militare de învăţământ.

Pentru anul de învăţământ 2018 / 2019, Ministerul Apărării Naţionale vine în întâmpinarea tinerilor (băieţi şi fete) din judeţul Caraș-Severin cu o ofertă educaţională generoasă:

* 480 de locuri   pentru  învăţământul liceal militar, repartizate astfel:
1. Colegiul Naţional MilitarMihai Viteazul”, Alba Iulia, judeţul Alba- 120 de locuri;;
2. Colegiul Naţional MilitarTudor Vladimirescu”, Craiova, judeţul Dolj- 120 de locuri;
3. Colegiul Naţional MilitarDimitrie Cantemir”, Breaza, judeţul Prahova – 120 de locuri;
4. Colegiul Naţional MilitarŞtefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava- 120 locuri.
Se primesc candidaţi care sunt înmatriculaţi în clasa a VIII-a, care fac dovada promovării evaluării/ testelor naţionale şi care nu depăşesc vârsta de 16 ani în cursul acestui an.
Termenul limită de depunere a dosarului este 03.04.2018.
__________________________________________________________________________________

* 626 de locuri pentru  învăţământul postliceal militar de formare a maiştrilor militari, repartizate astfel:
1. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor TerestreBasarab I”, Piteşti  - 296 locuri;
2. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor AerieneTraian Vuia”, Sat Boboc, jud. Buzău - 220 locuri;
3. Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale Amiral Ion Murgescu”, Constanţa - 110 locuri.
Se primesc candidaţi cu diplomă de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a şi care au vârsta până în 28 de ani  împliniţi în cursul acestui an.
 Termenul limită de depunere a dosarului este 02.052018.
__________________________________________________________________________________

* 360 de locuri pentru  învăţământul postliceal militar de formare a subofiţerilor, repartizate astfel:
1. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor TerestreBasarab I”, Piteşti  - 295 locuri;
2. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor AerieneTraian Vuia”, Sat Boboc, jud. Buzău - 65 locuri.
Se primesc candidaţi cu diplomă de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a şi care au vârsta până în 35 de ani  împliniţi în cursul acestui an.
 Termenul limită de depunere a dosarului este 02.05.2018.
__________________________________________________________________________________

* 1008 locuri pentru învăţământul universitar militar de formare a ofiţerilor  repartizate astfel:
1. Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu”, Sibiu - 334 locuri;
2. Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă", Braşov - 146 locuri;
3. Academia NavalăMircea cel Bătrân”, Constanţa - 84 locuri;
4. Academia Tehnică Militară, Bucureşti - 245 locuri;
5. Institutul Medico - Militar, Bucureşti - 88. locuri
                                                  (şi Târgu Mureş) - 90 locuri;
6. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Bucureşti - 21 locuri         
Se primesc candidaţi cu diplomă de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a şi care au vârsta până în 26 de ani/ 24 de ani pentru aviaţie-naviganţi, împliniţi în cursul acestui an.
Termenul limită de depunere a dosarului este03.04.2018.
__________________________________________________________________________________

Învăţământul militar este învăţământ de stat, vocaţional, gratuit, parte integrantă a sistemului naţional de învăţământ.
Pentru a participa la concursul de admitere în instituţiile militare de învăţământ, candidaţii vor parcurge următoarele etape:
- prezentarea pentru luarea în evidenţă la sediul Centrului Militar Județean Caraș-Severin, Biroul Informare-Recrutare;
- efectuarea unui examen medical la o unitate sanitară militară (Spitalul Militar Clinic de Urgență ”Victor Popescu” Timișoara);
- definitivarea dosarului de candidat, la sediul Centrului Militar Județean Caraș-Severin, Biroul Informare-Recrutare;
- susţinerea probelor de selecţie (evaluarea psihologică şi de evaluarea aptitudinilor fizice), la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare – Alba Iulia;
- participarea la concursul de admitere în instituţiile militare de învăţământ.
Pe toată durata pregătirii în instituţiile prezentate se oferă gratuit şcolarizare, cazare, echipament, hrană şi asistenţă medicală, acces la baze sportive, biblioteci, laboratoare şi multe alte facilităţi. Activităţile şcolare, dar şi cele extracuriculare, oferă elevilor reale condiţii de dezvoltare din toate punctele de vedere, într-un mediu adecvat, dar şi perspectiva unei cariere în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
ARMATA oferă ceea ce-şi doreşte orice tânăr aflat în momentul crucial al alegerii drumului în viaţă, respectiv: educaţie gratuită, o bună pregătire profesională, un loc de muncă la finalizarea studiilor, posibilitatea de afirmare şi construirea unei cariere, un trai decent garantat de un venit sigur şi atractiv.
Pentru candidaţii domiciliaţi în judeţul Caraș-Severin, activitatea de recrutare se desfăşoară la sediul Centrului Militar Județean Caraș-Severin, Biroul informare-recrutare, situat în Reșița strada Sportului nr. 4, luni, miercuri, joi şi vineri între orele 08.30 – 16.30, marţi între orele 10.30 – 18.30, iar informaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele 0255/211115 sau 0355/404052.

Detalii suplimentare se găsesc şi pe internet, pe site–ul oficial al Ministerului Apărării Naţionale, la adresa www.mapn.ro. sau www.recrutare.mapn.ro.
                                                                                             

COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu