Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 9 septembrie 2017

Un nou proiect cultural la Reșița: în debut, un concert de orgă

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița lansează un nou proiect cultural pentru municipiul de pe Bârzava. Este vorba despre proiectul „Cultură și artă în Reșița Montană“, care se va derula până în anul 2021, când vom sărbători cu toții 250 de ani de industrie la Reșița. În cadrul proiectului vor avea loc diferite manifestări de cultură muzicală, expoziții de artă plastică, întâlniri literare și de dezbateri spirituale și culturale, care se vor desfășura în Reșița veche, sau Reșița Montană cum era oficial în urmă cu mulți ani.
Prima manifestare în cadrul acestui nou proiect va fi un concert de muzică de orgă la Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii”, care se va desfășura luni, 11 septembrie, începând cu orele 19.30. Protagonistul concertului va fi dr. Franz Metz din München, Germania, care va interpreta piese muzicale de Johann Sebastian Bach (1685 - 1750), Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791), Franz Liszt (1811 - 1886), Guido Pogatschnigg (1867 - 1937), Antalffy-Zsiross Dezsö (1885 - 1945) și Leon Boëllmann (1862 - 1897).
În continuare, câteva date despre dr. Franz Metz: născut 1955 la Darova; organist, muzicolog și dirijor, a fost până în anul 1985 pedagog, organist și dirijor la Timișoara și Lugoj. Între anii 1981 - 1985 a fost cantor și organist la biserica romano-catolică Millenium din Timișoara. După aceea a activat ca organist la Stiftskirche Hechingen (Germania). Începând din anul 2000 este organist principal la biserica St. Pius și muzicolog la München. Până în anul 1985 a concertat ca organist împreuna cu multe orchestre filarmonice din România și a dat nenumărate recitaluri la orgi. În perioada aceasta a cântat în primă audiție lucrări scrise de compozitori contemporani ca Sigismund Toduță, Richard W. Oschanitzky, Walter M. Klepper, Martin Lichtfuss, Andreas Porfetye, Liviu Glodeanu. Cu mari dificultăți, create din cauza climei politice de atunci, a reușit să dea primele concerte de orgă organizate oficial de către Filarmonici de Stat la Timișoara (1981), Arad (1983) și în Bazilica Maria Radna (1984). În anul 1990 va reveni în țară și va iniția și conduce câțiva ani cursuri de măiestrie pentru orgă la Timișoara (Zilele muzicii de orgă). Începând din anul 1985 a concertat la orgi importante din multe țări europene, incluzând în programele de concert și muzica de orgă din România. După 1990 a realizat o serie de lucrări științifice și documentare despre orgile istorice din Banat pentru posturile de radio și televiziune din țară și din Germania. Pe lângă activitatea de organist, Franz Metz este și muzicolog și dirijor, în centrul atenției stând muzica secolelor XVIII și XIX din Banat. O serie de compozitori din Banat au fost descoperiți de el, lucrări care au fost ulterior publicate și interpretate în primă audiție: Franz Limmer, Johann Michael Haydn, Vincenz Maschek, Pogatschnigg, Wilhelm Ferch, Conrad Paul Wusching, Franz Hybl, Anton Horner, Josef Weikert, Wilhelm Schwach, Georg Müller, Eduard August Molnar și mulți alții. Lucrările sale muzicologice sunt publicate în mai multe țări.
Prezența Dumneavoastră la concertul de orgă de luni, 11 septembrie, care se va desfășura la Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii” începând cu orele 19.30 ne va onora!


Erwin Josef Țigla

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu