Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 3 septembrie 2017

Informare privind acordarea unor servicii specializate de găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială a persoanelor vârstnice în scopul menţinerii, refacerii sau dezvoltării capacităţilor individuale ale persoanelor vârstnice

Prezintă: - Căminul pentru Persoane Vârstnice Reşiţa;
 - Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena”Caransebeş
     - Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu;
     - Căminul pentru Persoane Vârstnice Anina;
     - Căminul pentru Persoane Vârstnice Bocşa.


ROMANIA
JUDEŢUL CARAŞ-SEVERIN
CONSILIUL JUDEŢEAN 
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului

CAMINUL PENTRU PERSOANE VARSTNICE RESITA

REŞIŢA,  Str. Sodol nr. 14,  cod poştal 320011,
Tel. 0255/215656,   fax. 0255/210940, e-mail caminul.batrani.resita@gmail.com


            INFORMARE
privind acordarea unor servicii specializate de găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială a persoanelor vârstnice în scopul menţinerii, refacerii sau dezvoltării capacităţilor individuale ale persoanelor vârstnice


Căminul pentru Persoane Vârstnice Reşiţa găzduieşte în prezent un număr de 159 beneficiari, dintre care 72 dependenţi, 80 semidependenţi, 7 independenţi.

Dintre aceştia, avem un număr de 25 de beneficiari sunt persoane adulte încadrate sau nu în grad de handicap, persoane care beneficiază de serviciile oferite de Căminul pentru Persoane Vârstnice Reşiţa.

Încadrarea acestora s-a făcut conform grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice. Conform legislaţiei în vigoare, alocaţia de hrană este de 16.60 lei/zi pentru fiecare beneficiar. Sunt oferite 3 mese pe zi şi două gustări zilnic. Sunt realizate meniuri diversificate, în funcţie de prescripţiile medicului nutriţionist (desodat, diabet, lactoză, comun).

Din cauza numărului mare de beneficiari dependenţi şi semidependenţi, costurile lunare cu materialele sanitare (scutece, absorbante), în intervalul 01.01-31.07.2017, se ridică la o valoare de aproximativ 16622 lei/lună, iar costul medicamentelor se ridică la valoarea de 18469 lei/lună.

Referitor la costurile aferente utilităţilor, acestea se ridică la o valoare aproximativă de 17919 lei lună – gaz şi respectiv aproximativ 13228 lei/lună curentul.

Compartimentul de asistenţă socială şi psihologică este format din 2 asistenţi sociali, 1 psiholog şi 2 animatori culturali iar Compartimentul de asistenţă medicală şi îngrijire este format din 18 asistente medicale, 30 infirmiere, 8 îngrijitoare. 

Referitor la personalul de execuţie cu funcţii administrative, gospodărire, întreţinere-reparaţii şi deservire, acesta este în număr de 28 de persoane (contabil, administrator, consilieri, inspectori de specialitate, consilieri juridici, muncitori, şofer, magaziner etc).

Căminul pentru Persoane Vârstnice Reşiţa este structurat modular în două corpuri: corpul A care deserveşte cu precădere persoanele dependente şi semidependente şi corpul B, destinat persoanelor independente şi semidependente. Primul modul are 16 respectiv 17 camere pe fiecare etaj, infirmerie, grupuri sanitare, duşuri. Corpul B are 14 respectiv 15 camere pe fiecare etaj, fiecare cameră dotată cu grup sanitar propriu, infirmerie şi duşuri.

În unitatea nostră rezidenţială, în prezent, este angajat un singur kinetoterapeut care lucrează cu beneficiarii noştri pentru recuperare medicală.

Psihologul şi asistenţii sociali identifică cu rapiditate problemele ce apar între beneficiari sau între beneficiari şi angajaţi şi sunt luate măsuri pentru aplanarea lor.
La dosarul fiecărui beneficiar există fişă de consiliere psihologică. Evaluările se fac anual, conform standardelor, sau ori de câte ori este nevoie.

Beneficiarii Căminului pentru Persoane Vârstnice Reşiţa sunt stimulaţi să participe la diverse activităţi recreative şi instructive, menite să le menţină şi să le îmbunătăţească cu maximum de autonomie şi siguranţă capacităţile fizice şi intelectuale, să le stimuleze creativitatea si să-i determine să participe cu succes la munca de echipă în cadrul diverselor jocuri (bile la ţintă, minipopice, ţintă cu săgeţi magnetice (darts), tir cu pistol cu laser la ţintă optică, aruncare de cercuri colorate pe suporturi colorate, construire după model, minibaschet, aruncare de jetoane la cutie, jocuri cu zarul, bile pe rampă, minibiliard, ”pescuirea miraculoasă”, petanque, tir cu săgeţi din burete, cercuri zburătoare, minge vorbitoare).

Convingându-i să participe la diverse activităţi individuale şi de grup, beneficiarii au fost ajutaţi să socializeze, să se cunoască mai bine, să-şi îmbunătăţească relaţiile interumane şi să-şi petreacă timpul liber într-un mod plăcut şi util.

De asemenea, beneficiarii cu aptitudini creative au fost implicaţi să participe la toate evenimentele sociale organizate în cadrul căminului – 1 Martie, 8 Martie, Ziua internatională a persoanelor vârstnice - prin ceea  ce au reuşit să realizeze cu ajutorul şi sub îndrumarea animatorilor: au cântat ca solisti vocali, au desenat şi confectionat materiale decorative (planşe, flori, mărgele), au compus şi recitat poezii.

Beneficiarii cei mai activi ai programelor au fost recompensaţi cu premii în cadrul concursurilor de jocuri ale activităţilor menţionate.

Sunt organizate periodic excursii la care îşi manifestă interesul de a participa un număr aproximativ de 30-40 de beneficiari. De exemplu: beneficiarii au participat la excursia organizată la Surduc de către Centrul de studii biblice Surduc - Precept Ministries România, Ziua Dunării a fost marcată printr-o excursie cu vaporaşul la Orşova. Cu ocazia sărbătorii de Sf. Ilie am organizat excursie la mănăstirea de pe Muntele Semenic. Până la sfârşitul anului intenţionăm să organizăm încă 2 excursii: una la Alba Iulia şi alta la Mănăstirea Prislop.

Fiecare sărbătoare creştină este marcată printr-un meniu special, program artistic.

Toate activităţile şi acţiunile întreprinse în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Reşiţa au ca obiectiv principal îmbunătăţirea calităţii vieţii beneficiarilor noştri, precum şi creşterea gradului de satisfacţie a acestora.


DIRECTOR ADJ.,
Oana Cenan-Glăvan


                                        ROMÂNIA
                      JUDEȚUL CARAŞ-SEVERIN
                         CONSILIUL JUDEȚEAN    
  DIRECȚA GENERALĂ DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ
                     ȘI PROTECȚIA COPILULUI                                                                                                              
      CĂMINUL PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE                             
“SFINȚII CONSTANTIN ŞI ELENA” CARANSEBEŞ
  STR. SPITALULUI NR. 10, TEL/FAX: 0255 518998

Informare

privind acordarea unor servicii specializate de găzduire,
îngrijire, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială a persoanelor vârstnice
în scopul menţinerii, refacerii sau dezvoltării capacităților individuale ale persoanelor vârstnice

Prin Hotarârea Consiliului Județean Caraș-Severin nr. 154/2011, cu modificările și completările ulterioare, a fost înființat Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena”Caransebeș ca instituție de asistență socială, cu personalitate juridică și reorganizat prin Hotarârea Consiliului Județean Caraș-Severin nr. 86/20.04.2017, în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, având sediul în localitatea Caransebeș, str.Spitalului, nr.10, județul Caraș-Severin.
Capacitatea de găzduire a Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena”este de 50 de locuri și are ca obiect de activitate, orientativ, acordarea de servicii sociale specializate de profil, respectiv:
~        găzduire pe perioadă nedeterminată;
~        asigurarea hranei;
~        îngrijire personală;
~        asistenţă medicală;
~        supraveghere;
~        consiliere de specialitate(psihologică, socială, juridică etc), informare şi suport emoţional;
~        integrare/reintegrare familială şi socială;
~        socializare şi petrecere a timpului liber;
~        servicii de recuperare/reabilitare.
Căminului pentru Persoane Vârstnice „SfinţiiConstantinşi Elena” Caransebeș are următoarele obiective principale, în funcţie de specificul şi de nevoile fiecărei categorii de beneficiari:
·         să asigure persoanelor vârstnice îngrijite maximum posibil de autonomie şi siguranţă;
·         să ofere condiţii de îngrijire care să respecte identitatea, integritatea şi demnitatea persoanei vârstnice;
·         să permită menţinerea sau ameliorarea capacităţilor fizice şi intelectuale ale persoanelor vărstnice;
·          să stimuleze participarea persoanelor vârstnice la viaţa socială;
·         să faciliteze şi să încurajeze legăturile interumane, inclusiv cu familiile persoanelor vârstnice;
·         să asigure supravegherea şi îngrijirea medicală necesară, potrivit reglementărilor privind asigurările sociale de sănătate;
·          să prevină şi să trateze consecinţele legate de procesul de îmbătrânire.
Principiile specifice care stau la baza prestării serviciilor sociale în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” Caransebeș, sunt următoarele:
a)  respectarea şi promovarea cu prioritate a interesului persoanei beneficiare;
b) protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor beneficiare în ceea ce priveşte egalitatea de şanse şi tratament, participarea egală, autodeterminarea, autonomia şi demnitatea personală şi întreprinderea de acţiuni nediscriminatorii şi pozitive cu privire la persoanele beneficiare;
c)  asigurarea protecţiei împotriva abuzului şi exploatării persoanei beneficiare;
d)  deschiderea către comunitate;
e) asistarea persoanelor fără capacitate de exerciţiu în realizarea şi exercitarea drepturilor lor;
f) asigurarea în mod adecvat a unor modele de rol şi statut social, prin încadrarea în unitate a unui personal mixt;
g) ascultarea opiniei persoanei beneficiare şi luarea în considerare a acesteia, ţinându-se cont, după caz, de vârsta şi de gradul său de maturitate, de discernământ şi capacitate de exerciţiu;
h) facilitarea menţinerii relaţiilor personale ale beneficiarului şi a contactelor directe, după caz, cu copii, fraţii, alte rude, prieteni, precum şi cu alte persoane faţă de care acesta a dezvoltat legături de ataşament;
i) promovarea unui model familial de îngrijire a persoanei beneficiare;
j) asigurarea unei îngrijiri individualizate şi personalizate a persoanei beneficiare;
k) preocuparea permanentă pentru identificarea soluţiilor de integrare în familie sau, după caz, în comunitate, pentru scurtarea perioadei de prestare a serviciilor, în baza potențialului și abilităților persoanei beneficiare de a trăi independent;
l) încurajarea iniţiativelor individuale ale persoanelor beneficiare şi a implicării active a acestora în soluţionarea situaţiilor de dificultate;
m) asigurarea unei intervenţii profesioniste, prin echipe pluridisciplinare;
n)  asigurarea confidenţialităţii şi a eticii profesionale;
o) primordialitatea responsabilităţii persoanei, familiei cu privire la dezvoltarea propriilor capacităţi de integrare socială şi implicarea activă în soluţionarea situaţiilor de dificultate cu care se pot confrunta la un moment dat;
p) colaborarea căminului cu serviciul public de asistenţă socială local, precum şi cu celelalte entităţi de specialitate investite cu atribuţii în domeniu.
Beneficiarii tipurilor de servicii sociale sunt persoanele vârstnice dependente, semidependente sau care nu sunt dependente, aflate în criză existenţială, când integritatea sau chiar viaţa le sunt ameninţate.
Persoanele vârstnice sunt persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani conform art. 6, lit.bb) din Legea 292/2011, cu modicările și completările ulterioare.
Activitatea Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” Caransebeș este coordonată metodologic de către Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin şi controlată de către preşedintele Consiliului Judeţean Caraș-Severin prin aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean.
Activitatea Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” Caransebeș se desfăşoară în conformitate cu prevederile standardelor minime obligatorii, prevăzute în Ordinul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice nr. 2126/2014 privind aprobarea Standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vîrstnice, persoanelor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecţie a copilului şi altor categorii de persoane adulte aflate în dificultate,  precum şi pentru serviciile acordate în comunitate, serviciilor acordate în sistem integrat şi cantinelor sociale.
Activitatea s-a desfăşurat în baza următoarelor acte normative:
- Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată în 2007, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 292/2011 a asistenţei sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
- Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale;
- Hotărârea Guvernului nr. 886/2000 pentru aprobarea Grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice;

-  Hotărârea Cuvernului nr. 978/2015 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale şi a nivelului venitului lunar pe membru de familie în baza căruia se stabileşte contribuţia lunară de întreţinere datorată de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidenţiale;
- Hotărârea Guvernului nr. 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice şi private de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice;
- Regulamentul de organizare  și funcţionare  al  serviciului social cu cazare: Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” Caransebeș.
            Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” Caransebeș a asigurat resursele umane, materiale şi financiare necesare implementării politicilor şi strategiilor în domeniu şi în scopul furnizării serviciilor sociale către categoriile de beneficiari prevăzuţi în lege.
  Structura organizatorică, numărul de posturi şi categoriile de personal a Căminului a fost aprobată  prin Hotărâre a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, la propunerea directorului, cu avizul Consiliului Director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, Consiliul Judeţean asigurând finanţarea Căminului.
            Numărul de posturi, natura acestora, condiţiile de încadrare şi nivelul de salarizare sunt cele stabilite prin organigramă şi statul de funcţii aprobate de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, cu avizul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin.
            Patrimoniul Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” Caransebeș este constituit din mijloace materiale şi financiare puse la dispoziţia acestei instituţii publice de asistenţă socială specializată de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, pe bază de protocol sau pe care le dobândeşte, sub orice formă, în nume propriu.
Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” Caransebeș, prin reprezentanţii săi legali, are obligaţia întreţinerii şi folosirii eficiente a bazei materiale şi a bunurilor din dotare.
            Finanţarea Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” Caransebeș se asigură din următoarele surse:
·         bugetul de stat;
·         bugetul Consiliului Judeţean Caraş-Severin;
·         contribuţia lunară de întreţinere a persoanelor beneficiare sau a întreţinătorilor acestora după caz, potrivit legii;
·         donații, sponsorizări și alte surse de finanţare, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Costul mediu lunar de întreţinere pe anul 2017 stabilit pentru o persoană vârstnică îngrijită în  Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” Caransebeș în funcţie de gradul de dependenţă este stabilit prin Hotarârea Consiliului Județean Caraș-Severin:
·         persoană dependentă:                           2514.21 lei;
·         persoană semidependentă:                     2524.19 lei;
·         persoană independentă:                           2524.01 lei.
            Veniturile realizate din contribuţie se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor, precum şi pentru îmbunătăţirea serviciilor acordate de către Cămin.
            Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” Caransebeș este furnizor public de servicii sociale, cu caracter specializat la nivel judeţean, care acordă aceste servicii pe bază de contracte încheiate între beneficiarii sau reprezentanţii legali ai acestor.
            Furnizarea serviciilor sociale de către Cămin se va face în interesul beneficiarului şi în baza contractului încheiat cu acesta. 
            Admiterea şi ieşirea beneficiarilor în/şi din Cămin se face pe baza Proceduri de admitere şi a Procedurii de încetare/sistare a serviciilor acordate beneficiarilor din Cămin, aprobate de directorul Căminului.          
Accesul persoanelor vârstnice în cămin se face în funcţie de următoarele criterii:
·         nu au familie sau nu se află în întreţinerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare;
·         nu au locuință şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii;
·         nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
·         nu se pot gospodări singuri sau necesită îngrijire specializată;
·         se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile sociomedicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.
Persoanele beneficiare de servicii sociale furnizate în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena”  Caransebeș au următoarele drepturi:
·         să li se respecte drepturile şi libertăţile fundamentale, fără discriminare pe bază de rasă, sex, religie, opinie sau orice altă circumstanţă personală ori socială;
·         să participe la procesul de luare a deciziilor în furnizarea serviciilor sociale, respectiv la luarea deciziilor privind intervenţia socială care li se aplică;
·         să li se asigure păstrarea confidenţialităţii asupra informaţiilor furnizate şi primite;
·         să li se asigure continuitatea serviciilor sociale furnizate atât timp cât se menţin condiţiile care au generat situaţia de dificultate;
·         să fie protejaţi de lege atât ei, cât şi bunurile lor, atunci când nu au capacitate de exerciţiu;
·         să li se garanteze demnitatea, intimitatea şi respectarea vieţii intime;
·         să participe la evaluarea serviciilor sociale primite;
·         să li se respecte toate drepturile prevăzute de lege.
            În vederea prevenirii situaţiilor care pun în pericol siguranţa beneficiarilor, personalul de specialitate al Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” Caransebeș acordă sprijin şi asistenţă de specialitate.
Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” Caransebeș asigură beneficiarilor condiţii pentru desfăşurarea unor activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, în cadrul căminului, dar şi în comunitate. În acest sens conducerea căminului a încheiat contracte de parteneriate cu Centrul de Voluntariat al Episcopiei Caransebeşului, Şcoala Gimnazială Slatina Timiş,Asociația Caritas, Liceul Pedagogic “C.D. Loga” Caransebeș,Seminarul Teologic Ortodox “Episcop Ioan Popasu” Caransebeș, SC Anaman Medical SRL.
            Lunar în cadrul instituției, în colaborare cu reprezentanții Asociației Terra Reșița și împreună cu grupul de copii ai Centrului de Plasament “Speranța” din Reșițase organizează concursuri și jocuri distarctive pentru persoanele vârstnice, precum și diverse activități de dezvoltare a deprinderilor de viața independentă.

         DIRECTOR,
Geanina
YILMAZ


                 ROMÂNIA
           JUDEŢUL CARAŞ-SEVERIN                                            
            CONSILIUL JUDEŢEAN      
DIRECȚIA GENERALĂ DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ
ȘI PROTECȚIA COPILULUI CARAȘ-SEVRIN                                                                
CĂMINUL PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE SACU                                        
       COMUNA SACU, STR. PRINCIPALĂ Nr. 202    
             TEL/FAX:0255/510366
                                                         

Informare

privind acordarea unor servicii specializate de găzduire,
îngrijire, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială a persoanelor vârstnice
în scopul menţinerii, refacerii sau dezvoltării capacităților individuale ale persoanelor vârstnice


 Scurt Istoric
        Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu este o instituție publică de asistență socială la nivel județean, cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Județean Caraș-Severin, înființată în anul 1977 prin Decizia 340/05.07.1977, emisă de Comitetul Executiv al Consiliului Popular Județean Caraș-Severin cu denumirea de: Căminul Bătrâni Sacu în subordinea Direcției de Muncă și Protecției Sociale Caraș-Severin.
        În anul 1991 Căminul de Bătrâni Sacu a trecut în subordinea Inspectoratului Teriotorial de Stat pentru Handicapați, Caraș-Severin și s-a numit Centrul de Îngrijire și Asistență Sacu.
        Prin Hotărârea nr. 211/05.12.2006, Centrul de Îngrijire și Asistență Sacu este preluat de către Consiliul Județean Caraș-Severin de la Consiliul Local Sacu. În anul 2007, prin Hotărârea nr. 94/05.07.2007 Centrul de Îngrijire și Asistență Sacu devine Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu.
        Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu are o capacitate de cazare de 60 de locuri, găzduiește persoane vârstnice și oferă servicii socio-medicale, servicii de îngrijire.
        Clădirea este amplasată în parcul din centrul comunei Sacu, un parc cu arbori seculari și specii rare, la jumătatea distanței dintre municipiile Lugoj și Caransebeș, într-un vechi conac al baronului Mihai Radoșevici.
        În anul 2010 s-a dat în folosință un nou corp de clădire, cu un nr. de 10 camere urmând ca în anul 2011 să se finalizeze și lucrările de reabilitare, interior/exterior, al vechiului corp de clădire - fostul conac.

      Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu - instituție publică de asistență socială cu personalitate juridică, în subordinea furnizorului Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș- Severin, având sediul în localitatea Sacu, nr.202  județul Caraș-Severin.
Căminul este situat în parcul comunei, într-o zonă liniștită plină de verdeață.
Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu garantează un standard de viață care să corespundă nevoilor celor vârstnici; asigurarea unei bărtânețe demne și sigure persoanelor de vârsta a treia prin atragerea lor în activității culturale,ergoterapie, turism, integrare socială a beneficiarilor în instituție și în comunitatea locală prevenirea și combaterea marginalizării sociale a acestora, prevenirea degradării și întreținerea psiho-fizică a celor doi parteneri (asistat-salariat), stimularea apropierii serviciilor sociale de problematica vârstnicillor în vederea amortizării condițiilor de viață

 Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu este structurat astfel:
1. Serviciul Financiar-Contabil, Juridic, Resurse Umane și Administrativ, care cuprinde;
  Compartimentul Juridic, Resurse Umane și Administrativ;
  Compartimentul Financiar-Contabil;
2. Serviciul Asistenţă Socio-Medicală, care cuprinde:
  Compartimentul Asistenţă Socială şi Psihologică;
  Compartimentul Specialitate Medicală;
  Compartimentul Îngrijire (Infirmerie).

  Capacitatea de găzduire a Căminului pentru Persoane Vârstnice este de 60 de locuriși are ca obiect de activitate acordarea de servicii sociale specializate respectiv:
- găzduire pe perioadă nedeterminată;
- preperarea și servirea hranei;
- îngrijire personală ;
- asistență medicală;
- consiliere de specialitate (psihologică, socială, juridică etc.);
- asctivități de socializare și petrecerea timpului liber.
    La ora actuală în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu beneficiază de servicii sociale 37 de asistați dintre care 9 persoane dependente, semidependenți 21 și independenți 7.
    În decursul anului 2017 au avut loc 4 decese și o reintegrare în familie.
    Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu are următoarele obiective principale, în funcţie de specificul şi de nevoile fiecărei categorii de beneficiari:
·         să asigure persoanelor vârstnice îngrijite maximum posibil de autonomie şi siguranţă;
·         să ofere condiţii de îngrijire care să respecte identitatea, integritatea şi demnitatea persoanei vârstnice;
·         să permită menţinerea sau ameliorarea capacităţilor fizice şi intelectuale ale persoanelor vărstnice;
·          să stimuleze participarea persoanelor vârstnice la viaţa socială;
·         să faciliteze şi să încurajeze legăturile interumane, inclusiv cu familiile persoanelor vârstnice;
·         să asigure supravegherea şi îngrijirea medicală necesară, potrivit reglementărilor privind asigurările sociale de sănătate;
·          să prevină şi să trateze consecinţele legate de procesul de îmbătrânire.
Principiile care stau la baza furnizării serviciilor sociale din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu sunt următoarele:
a) respectarea şi promovarea cu prioritate a interesului persoanei beneficiare;
b) protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor beneficiare în ceea ce priveşte egalitatea de şanse şi tratament, participarea egală, autodeterminarea, autonomia şi demnitatea personală şi întreprinderea de acţiuni nediscriminatorii şi pozitive cu privire la persoanele beneficiare;
c) asigurarea protecţiei împotriva abuzului şi exploatării persoanei beneficiare;
d) deschiderea către comunitate;
e) asistarea persoanelor fără capacitate de exerciţiu în realizarea şi exercitarea drepturilor lor;
f) asigurarea în mod adecvat a unor modele de rol şi statut social, prin încadrarea în unitate a unui personal mixt;
g) ascultarea opiniei persoanei beneficiare şi luarea în considerare a acesteia, ţinându-se cont, după caz, de vârsta şi de gradul său de maturitate, de discernământ şi capacitate de exerciţiu;
h) facilitarea menţinerii relaţiilor personale ale beneficiarului şi a contactelor directe, după caz, cu copii, fraţii, alte rude, prieteni, precum şi cu alte persoane faţă de care acesta a dezvoltat legături de ataşament;
i) promovarea unui model familial de îngrijire a persoanei beneficiare;
j)asigurarea unei îngrijiri individualizate şi personalizate a persoanei beneficiare;
k) preocuparea permanentă pentru identificarea soluţiilor de integrare în familie sau după caz în comunitate, în baza potențialului și abilităților persoanei beneficiare de a trăi independent;
l) încurajarea iniţiativelor individuale ale persoanelor beneficiare şi a implicării active a acestora în soluţionarea situaţiilor de dificultate;
m) asigurarea unei intervenţii profesioniste, prin echipe pluridisciplinare;
n) asigurarea confidenţialităţii şi a eticii profesionale;
o) priordialitatea responsabilităţii persoanei, familiei cu privire la dezvoltarea propriilor capacităţi de integrare socială şi implicarea activă în soluţionarea situaţiilor de dificultate cu care se pot confrunta la un moment dat;
         p) colaborarea căminului cu serviciul public de asistență socială local și cu celelalte entități de specialitate investite cu atribuții în domeniu.
Activitatea Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu - funcționează cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, reglementat de Legea nr. 292/2011 a asistenţei sociale, cu modificările şi completările ulterioare,  Legea nr. 17/2000  privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată în anul 2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, precum şi a altor acte normative secundare aplicabile domeniului Anexa nr. 1 (Standarde minime de calitate pentru serviciile sociale cu cazare organizate ca centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice) la Ordinul Ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice nr. 2.126/2014 privind aprobarea Standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecţie a copilului şi altor categorii de persoane adulte aflate în dificultate, precum şi pentru serviciile acordate în comunitate, serviciilor acordate în sistem integrat şi cantinelor sociale.
Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu este înfiinţat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Caraș-Severin, nr. 211/05.12.2006 și reorganizat prin Hotărârea Consiliului Județean Caraș-Severin nr. 86/20.04.2017, în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraş-Severin.
Activitatea s-a desfăşurat în baza procedurilor de lucru și a următoarelor acte normative:
            -Legea nr. 292/2011 privind sistemul naţional de asistenţă socială publicată publicată în (MO 905/20.2011);
            -Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată în anul 2007 (MO 157/06.2007), cu modificările și completările ulterioare;
            -Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare;
   - Hotărârea Guvernului nr. 886/2000 pentru aprobarea Grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, Anexa1;
   - Hotărârea Guvernului nr. 978/2015 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciiile sociale și a nivelului venitului lunar pe membru de familie în baza ccăruia se stabilește contribuția lunară de întreținere datorată de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidențiale, publicată în (MO 952/24.2015);  
    - OrdinulMministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice nr. 2.126/2014 privind aprobarea Standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecţie a copilului şi altor categorii de persoane adulte aflate în dificultate, precum şi pentru serviciile acordate în comunitate, serviciilor acordate în sistem integrat şi cantinelor sociale.
    -Hotărârea Consiliului Judeţean Caraş-Severin nr. 123/22.06.2017 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al aparatului propriu al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, a Regulamentelor de organizare și funcționare ale structurilor rezidențiale fără personalitate juridică din cadrul Direcției, precum și a Regulamentelor de organizare și funcționare ale serviciilor sociale cu personalitate juridică din subordinea Direcției,
   - Regulamentul privind organizarea și funcționarea Consiliului Consultativ nr.159/08.02.2016.
               Finanţarea CPV se asigură din următoarele surse:
·          bugetul de stat;
·          bugetul local al județului;
·          contribuţia persoanelor beneficiare sau a întreţinătorilor acestora după caz, potrivit legii;
·          donații, sponsorizări sau alte contribuții din partea persoanelor fizice ori juridice din țară sau străinătate;
·          fonduri externe rambursabile și nerambursabile;
·          alte surse de finanțare în conformitate cu legislația în vigoare .

      Costul mediu lunar de întreținere pentru anul 2017 stabilit pentru o persaonă vârstnică îngrijită în Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacueste în funcție de gradul de dependenț, astfel :
- persoană independentă - 2595,69 lei/lună ;
- persaonă semidependemtă - 2601,57 lei/lună;
- persoană dependentă - 2695,40 lei/lună.
      Admiterea persoaneleor vârstnice, în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu se face numai în baza deciziei directorului instituției, cu respectarea reglementărilor în vigoare, conform procedurii de admitere
 Persoanele vârstnice sunt persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani conform art. 6 lit. bb) din Legea Asistenței Sociale 292/2011.
      Beneficiarii de servicii sociale furnizate în cămin au următoarele drepturi:
a) să li se respecte drepturile şi libertăţile fundamentale, fără discriminare pe bază de rasă, sex, religie, opinie sau orice altă circumstanţă personală ori socială;
b) să participe la procesul de luare a deciziilor în furnizarea serviciilor sociale, respectiv la luarea deciziilor privind intervenţia socială care li se aplică;
c) să li se asigure păstrarea confidenţialităţii asupra informaţiilor furnizate şi primite[1];
d) să li se asigure continuitatea serviciilor sociale furnizate atât timp cât se menţin condiţiile care au generat situaţia de dificultate;
e) să fie protejaţi de lege atât ei, cât şi bunurile lor, atunci când nu au capacitate de exerciţiu;
f) să li se garanteze demnitatea, intimitatea şi respectarea vieţii intime;
g) să participe la evaluarea serviciilor sociale primite;
h) să li se respecte toate drepturile prevăzute de lege.

     Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu - este furnizor public de servicii sociale, cu caracter specializat la nivel judeţean, care acordă aceste servicii pe bază de contracte cu încheiate între beneficiarii sau reprezentanţii legali ai acestora.
            Furnizarea serviciilor sociale de către cămin se va face în interesul beneficiarului şi în baza contractului încheiat cu acesta. 
Beneficiarii serviciilor sociale acordate în Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu  sunt: persoanele vârstnice care, din cauza unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile sociale și de a se întreţine singure, datorită faptului că:
   -  nu au familie sau nu se află în întreţinerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare;
            - nu au locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii;
- nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
 -  nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire specializată;
 -  se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.
Aceşti beneficiari pot fi: cetăţenii români care au domiciliul ori reşedinţa în judeţul Caraş-Severin, precum şi cetăţenii români fără domiciliu, (posesori CIP- localitatea de rezidență din judeţul Caraş-Severin), cetăţenii altor state, precum şi apatrizii pot beneficia de servicii sociale, în conformitate cu prevederile tratatelor şi acordurilor la care România este parte, dacă au domiciliul sau reşedinţa în judeţul Caraş-Severin.
   Condiţiile de acces/admitere în cămin sunt următoarele:
   a) Actele necesare pentru admiterea în cămin sunt următoarele:
1.      Cerere tip de internare adresată conducerii căminului, aprobată de către director și avizată de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraş-Severin;
2.      Fișa de evaluare sociomedicală (geriatrică) – conform legislaţiei în vigoare, întocmită de serviciul de asistență socială al primăriei de domiciliu;
3.      Adeverință medicală de la medicul de familie în care se va specifica diagnosticul și care să ateste că nu suferă de TBC, hepatită, lues; lupus, HIV/SIDA și boli psihice;
4.      Certificatul de încadrare în grad de handicap[2], (unde e cazul;
5.      Consult de specialitate de la medicul psihiatru;
6.      Analizele:-MICRO ȘI VDRL
                      -examen coproparazitologic,
                      -bilete de ieșire din spital (unde e cazul);
·         Cupon de pensie din luna anterioară solicitării;
  b)  Dosarul persoanei vârstnice va cuprinde următoarele acte:
- actele de stare civilă ale solicitantului (certificatele de naștere și de căsătorie ale persoanelor vârstnice) în original;
 - copie după sentința de divorț definitivă a persoanei vârstnice (dacă este cazul);
 - documentele de identitate ale aparținătorilor legali (soț, soție, copii, etc.) în copie;
 - declarație privind lipsa susținătorilor legali autentificată notarial;
 - acte doveditoare privind veniturile, respectiv adeverință de salariu, talon de pensie, adeverințe de venit eliberate de organele financiare teritoriale, alte acte sau, după caz declarația pe proprie răspundere autentificată notarial că nu are venituri. Declarația se prezintă în formă autentică (de la Notariat);
 - copie după ultima hotărâre judecătorească definitivă, prin care s-au stabilit obligații de întreținere ale unor persoane în sarcina  persoanei vârstnice, dacă este cazul;
 - copii după ultima hotărâre judecătorească definitivă, prin care aparținătorii care datorează plata contribuției de întreținere au stabilite obligații de întreținere și față de alte persoane:
 - actul de identitate (original și copie);
 - decizia de pensionare a beneficiarului;
 - împuternicire pentru persoana desemnată să administreze veniturile şi bunurile beneficiarului, în cazul în care acesta  nu are discernământ;
 - declaraţie autentificată notarial din partea susţinătorilor legali că aceștia vor achita contribuția sau diferenţa de contribuţie de întreţinere;
 - declaratie cu privire la persoana care asigură organizarea funerariilor și obținerea locului de veci, dacă este cazul;
 - adresă şi număr de telefon de la familie şi rudele apropiate;

c) Criterii de eligibilitate ale beneficiarilor privind admiterea în cadrul căminului:
     Accesul unei persoane vârstnice în cămin se face avându-se în vedere următoarele criterii de prioritate:
 - necesită îngrijire medicală permanentă deosebită, care nu poate fi asigurată la domiciliu;
 - nu se poate gospodări singură;
 - este lipsită de susţinători legali sau aceştia nu pot să îşi îndeplinească obligaţiile datorită stării de sănătate sau situaţiei economice şi a sarcinilor familiale;
 - nu are locuinţă şi nu realizează venituri proprii.
 Solicitantul de servicii sociale este persoană vârstnică în sensul Legii 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, cu completările și modificările ulterioare, adică este persoana care a împlinit vârsta de pensionare stabilită prin cadrul legal în vigoare;
 Persoanele vârstnice sunt persoanele care au împlinit vârsta de 65 ani conform art.6, lit.bb din Legea 292/2011;
  d) Admiterea persoanelor vârstnice în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu se face numai în baza deciziei directorului instituţiei, cu respectarea reglementărilor în vigoare, conform procedurii de admitere.
 e) Serviciile se acordă în baza unui Contract pentru acordarea de servicii sociale, încheiat între directorul instituţiei şi persoana vârstnică beneficiară sau reprezentantul său legal, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
 f) Contribuţia lunară datorată de persoanele vârstnice sau de susţinători legali ai acestora se stabilește în temeiul art. 24 alin. (1) coroborat cu art. 25 alin. (5) - (8) din Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată în anul 2007, cu modificările şi completările ulterioare, iar consiliul judeţean hotărăşte cu privire la cuantumul contribuţiei lunare de întreţinere datorate de persoanele vârstnice îngrijite în cămin şi/sau de susţinătorii legali, în situaţia în care veniturile acestor persoane sunt insuficiente pentru acoperirea costului mediu lunar de întreţinere, astfel:
- contribuţia lunară datorată de persoanele vârstnice este de până la 60% din veniturile realizate fără a se depăşi valoarea costului mediu lunar de întreţinere aprobat;
- în cazul susţinătorilor legali cu obligaţie de întreţinere, diferenţa de plată a contribuţiei lunare pentru persoana vârstnică îngrijită în cămin, se va calcula diferenţiat, în funcţie de veniturile nete pe membru de familie. Cotele procentuale se pot diminua astfel încât contribuţia persoanei vârstnice cumulată cu cea a susţinătorilor legali să nu depăşească costul mediu lunar de întreţinere aprobat, în baza unui angajament de plată;
- susţinătorii legali pot acoperi din veniturile proprii contribuţia lunară integrală printr-un angajament de plată;
- potrivit art. 24 alin. (2) din acelaşi act normativ, persoanele vârstnice care nu au venituri si nici susţinători legali nu datorează contribuţia de întreţinere, aceasta fiind asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Contribuţia lunară este consemnată într-un Angajament de plată şi se mentionează consimțământul persoanei care urmează să achite contribuția lunară de întreținere, în condițiile creșterii cuantumului acesteia ca urmare a majorării nivelului veniturilor și a modificării costului mediu lunar de întretinere în cămin, precum și obligația de a aduce la cunoștinta conducerii caminului orice modificare intervenită în situația veniturilor personale sau ale familiei persoanei vârstnice îngrijite în cămin.
    Condiţiile de încetare (temporară/definitivă) a serviciilor sociale acordate în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu sunt următoarele:
- la cererea beneficiarului care are prezervată capacitatea de discernământ, sub semnătură (se solicită beneficiarului să indice în scris locul de domiciliu/rezidenţă); în termen de maxim 5 zile de la ieşirea beneficiarului din cămin se notifică în scris serviciul public de asistenţă socială de la nivelul primăriei localităţii pe a cărei rază teritorială va locui persoana respectivă cu privire la prezenţa beneficiarului în localitate, precum și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, pentru a facilita verificarea condițiilor de găzduire și îngrijire oferite;
- la cererea reprezentantului legal al beneficiarului lipsit de discernământ şi angajamentul scris al acestuia cu privire la respectarea obligaţiei de a asigura găzduirea, îngrijirea şi întreţinerea beneficiarului; în termen de maxim 48 ore de la ieşirea beneficiarului, căminul notifică telefonic şi în scris serviciul public de asistenţă socială pe a cărei rază teritorială va locui beneficiarul despre prezenţa acestuia în localitate, precum și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, pentru a facilita verificarea condiţiilor de găzduire şi îngrijire oferite;
- transfer pe perioadă nedeterminată în alt cămin, la cererea scrisă a beneficiarului sau, după caz, a reprezentantului său legal; anterior ieşirii beneficiarului din centru se verifică acordul centrului/instituţiei în care se va transfera acesta;
- la recomandarea căminului rezidenţial care nu mai are capacitatea de a acorda toate serviciile corespunzătoare nevoilor beneficiarului sau se închide; cu minim 30 de zile anterior datei când se estimează încetarea serviciilor, căminul stabileşte, împreună cu beneficiarul şi cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, modul de soluţionare a situaţiei fiecărui beneficiar (transfer în alt centru, revenire în familie pe perioadă determinată etc.);
- caz de deces al beneficiarului;
- când nu se mai respectă clauzele contractuale de către beneficiar sau acesta are o atitudine necorespunzătoare în cadrul căminului, periclitându-şi propria viaţă şi/sau pe cele ale celorlalţi beneficiari ori ale angajaţilor; încetarea serviciilor se realizează prin decizia directorului, cu acordul prealabil al Consiliului Consultativ şi cu avizul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin;
- în cazuri de forţă majoră (cataclisme naturale, incendii, apariţia unui focar de infecţie, retragerea licenţei de funcţionare a căminului etc.) căminul stabileşte, împreună cu beneficiarul şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, modul de soluţionare a situaţiei fiecărui beneficiar (transfer în alt cămin, revenire în familie pe perioadă determinată etc.) .

Actele de încetare a acordării serviciilor sociale sunt următoarele:
- cerere de încetare a acordării serviciilor sociale;
- acordul prealabil al Consiliului Consultativ, dacă este cazul;
-avizul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin;
- referatul de încetare a serviciilor acordate;
- decizia directorului de încetare a serviciilor sociale acordate;
- certificatul de deces al beneficiarului (în caz de deces al beneficiarului);
- fişa de încetare/sistare a serviciilor sociale acordate.
   Persoanele beneficiare de servicii sociale furnizate în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu au următoarele drepturi:
      a) să li se respecte drepturile şi libertăţile fundamentale, fără discriminare pe bază de rasă, sex, religie, opinie sau orice altă circumstanţă personală ori socială;
      b) să participe la procesul de luare a deciziilor în furnizarea serviciilor sociale, respectiv la luarea deciziilor privind intervenţia socială care li se aplică;
      c) să li se asigure păstrarea confidenţialităţii asupra informaţiilor furnizate şi primite;
      d) să li se asigure continuitatea serviciilor sociale furnizate atât timp cât se menţin condiţiile care au generat situaţia de dificultate;
      e) să fie protejaţi de lege atât ei, cât şi bunurile lor, atunci când nu au capacitate de exerciţiu;
      f) să li se garanteze demnitatea, intimitatea şi respectarea vieţii intime;
      g) să participe la evaluarea serviciilor sociale primite;
      h) să li se respecte toate drepturile prevăzute de lege;
      i) să li se asigure păstrarea confidenţialităţii asupra informaţiilor furnizate şi primite.
Persoanele beneficiare de servicii sociale din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu au următoarele obligaţii și drepturi confom Regulamentului de organizare și funcționare precum și a Regulamentului de ordine interioară:
- să furnizeze informaţii corecte cu privire la identitate, situaţie familială, socială, medicală şi economică;
- să participe, în raport cu vârsta, situaţia de dependenţă etc., la procesul de furnizare a serviciilor sociale;
- să contribuie, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la plata serviciilor sociale furnizate, în funcţie de tipul serviciului şi de situaţia lor materială;
- să comunice orice modificare intervenită în legătură cu situaţia lor personală;
- să respecte prevederile prezentului regulament;              
- să participe la procesul de luare a deciziilor în furnizarea serviciilor sociale, respectiv la luarea deciziilor privind intervenţia socială care li se aplica;
- să li se garanteze demnitatea, intimitatea şi respectarea vieţii intime;
- să participe la evaluarea serviciilor sociale primite;
- dreptul de a fi tratați și de a avea aces la toate serviciile căminului, fără discriminare;
- dreptul de a-și gestiona așa cum doresc resursele financiare;
- dreptul de a fi informați cu privire la starea lor de sănătate;
- să respecte programul căminului;
- să aibe un comportament adecvat în incinta căminului cât și în comunitate;
- dreptul de a nu fi abuzați și neglijați;
- să nu consume și să nu introducă băuturi alcoolice în incinta căminului;
- dreptul de a-și lua bilet de învoire pe proprie răspundere pentru vizitarea rudelor sau pentru a merge la cumpărături cu data și ora plecării și cu data și ora sosiri în cămin
      În vederea prevenirii situaţiilor care pun în pericol siguranţa beneficiarilor, personalul de specialitate al Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu  acordă sprijin şi asistenţă de specialitate.
      Asistența medico-socială este asigurată prin două asistente medicale, maseor,doctor,infirmiere, îngrijitoare care ajută persoanele asistate în luarea tratamentului prescris și la hrănirea lor zilnică.
Beneficiarii Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu - au posibilitatea să-și petreacă timpul în cele trei grădini de legume și o seră, amenajate la îndemnul acestora, iar produsele obținute sunt folosite în îmbunătățirea hranei.
            Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu are plantați pomii fructiferi și flori în incinta căminului și totodată are și voliere și cuști pentru animale și anume: păsări, găini, iepuri, păuni, porumbei și porci acestea fiind îngrijite tot de beneficiarii de servicii sociiale. Toate activitățile desfășurate de către aceștea în cadrul căminului sunt considerate activității de terapie ocupațională și contribuirea la creșterea adaptării beneficiarilor la mediul lor de viață.
Căminul asigură fiecărui beneficiar obiecte de igienă personală: săpun, hârtie igenică, prosoape etc.
 Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu este copus din trei corpuri:
Primul corp de clădire - este copus din 11 camere, dotate cu băii (toaletă, ghiuvetă, duș), o bucătărie prevăzută cu camera de curățat legume și camera de depozitat alimente, sala de mese, o baie dotată pentru persoanal, cabinetul medical;
Al doilea cop de clădire - 4 încăperi folosite de către personalul administrativ ca birouri dotate cu calculatoare și imprimante noi, o baie pentru persoanel, magazie alimente,, club pentru petrecerea timpului liber, 7 camere, sala de recuperere, izolator ;
Al teilea corp de clădire - dotat cu spălătorie (2 încăperi), centrală termică, atelier mecanic, grup electrogen, uscător, capelă;
Ultimul corp - este format dintr-o sală spaíoasă multifuncțională , dotată cu două grupuri sanitare (ghiuvete și toaleta).
Dormitoarele asigură spațiul necesar și totodată oferă siguranță beneficiarilor: uși, ferestre din PVC cu geam termopan, prize, noptiere, pardoseală aderentă și ușor de igenizat, în ficare dormitor existînd mobilier nou și televizore.
Instituția are un autoturism Dacia Logan cu 5 locuri, utilizat pentru transportul beneficiarilor la spital sau acolo unde aceștea aveau nevoie.
Distribuția personalului de îngrijire - se desfășoară în trei ture de cîte 8 ore și este împărțită astfel:
- dimineața: medic, o asistentă medicală, îngrijitoare și infirmiere
- după masa: asistentă medicală, îngrijitoare și infirmiere
- noaptea: infirmiera
Pe perioada nopții protecția beneficiarilor de servicii sociale este asigurată de către un paznic, care are obligația să asigure protecția acestora prin camerele de supraveghere video instalate în cadrul căminului, intervenție și sprijin precum și de a anunța persoanele abilitate în acordarea primului ajutor după caz.
      Meniul cuprinde trei mese pe zi și două gustări -servirea mesei se face în sala de mese, dotată cu mobilier corespunzător, fiind foarte spațioasă, luminoasă, dotată cu toate utilitățile corespunzătoare, programul de servire a mesei este :
- dimineața 8:30 - 9:30 mic dejun
- prânz 13:00 - 14:00 prânz
- seara 18:00 cină
- în zile de sărbătoare 12:00 prânz

Sala de mese este spațioasă dotată cu mobilier corespunzător, televizor, acvariu cu pești, 2 băi și 3 ghiuvete
      Toți beneficiarii de servicii sociale sun înscriși la medicul de familie pe care îl are cabinetul medical în aceași localitate.
      Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu dispune de linie telefonică directă, beneficiarii putând astfel să păstreze legătura telefonic permanent cu familia sau cu alte persoane.
      Dormitoarele asigură spațiul necesar și totodată oferă siguranță beneficiarilor: uși, ferestre din PVC cu geam termopan, prize, noptiere, pardoseală aderentă, călduroasă și usor de igenizat, în fiecare dormitor există mobilier nou, unde se află și televizoare.
       Igenizarea și aerisirea dormitoarelor se efectuează zilni și totodată se schimbă cazarmamentul (lenjeria de pat, paturile, perna) săptămânal și de câte ori este nevoie, mai ales în cazul beneficiarilor cu afecțiuni de cotinență.
 Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu cu asigură beneficiarilor condiţii pentru desfăşurarea unor activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, în cadrul căminului, și dispune de o sală multifuncțională, unde beneficiarii își pot petrece timpu liber, practicând diferite jocuri, activități sociale, recreative, vizionare de programe și filme TV, având un pachet de 96 de programe tv.
 Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu colaborează - cu alte instituții publice și ONG-uri, având încheiate protocoale de colaborare sau parteneriate cu; Liceul Pedagogic “C.D. Loga” Caransebeș, ONG-uri din Germania, Franța și Elveția Centrul de Voluntariat al Episcopiei Caransebeşului, Asociația Caritas, Seminarul Teologic Ortodox “ Episcop Ioan Popasu’’ Caransebeș
            Lunar în cadrul instituției, se sărbătoresc zilele de naștere a beneficiarilor de servicii sociale, organizând o masă festivă și totodată s-au mai organizat și diferite activități în cadrul căminului după cum urmează:
- cu ocazia zilei de 8 Martie, beneficiarele de servicii sociale ale căminului au primit în cadru festiv cadouri ;
- cu ocazia sărbătorilor Pascale beneficiarii de servicii sociale au primit diverse cadouri, vizite;
  - de ziua Internatională a Persoanelor Vârstnice - s-a organizat o masa festivă, unde a participat preotul paroh din localitate, primarul comunei, conducerea institutiei,angajații din cadrul căminului și reprezentanți ai Consiliului Județean, și a Prefecturi - unde a avut loc o prezentare ( expozitie) cu produsele realizate de către beneficiarii de servicii din cămin, după care a avut loc deschiderea oficială a sărbatorii de 1 Octombrie cu un program artistic sustinut de catre Ansamblul Semenicul din Resita, Ansamblul Doina Banatului Caransebeș Caraș-Severin soliștii vocali Ramona Vița si Traian Barbu, Hurduzeu Maria,Valeria Arnăutu, Rada Aiana, Cornea Ana-Maria, Adela Jurchescu, Fanfara de copii a Casei de Cultură Anina etc. organizarea de concursuri de cultura generală si socializare intre persoanele vărstnice din cadrul institutiei.
   - cu ocazia sărbătorilor de iarnă - Crăciunul a aparticipat Corul școlilor Sacu , Căvăran și Ohaba Mâtnic, Suroriile Franciscane împreună cu Caritas Caransebeș, Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean, realizatorul Dan Liuț emisiunii de divertisment Banat /Tv cu un program vesel, corul Episcopiei Caransebeșul împreună cu Episopul Caransebeșului Presfințitul Părinte Lucian, Ansamblul Doina Banatului, Biserica Baptistă Bucoșnița - care au recitat o serie de colinde , și totodată au primit o serie de cadouri
     În cursul anului 2016-2017, Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu a primit ajutoare umanitare din GERMANIA și ELVEȚIA constând în îmbrăcăminte pentru adulți și copii, încălțăminte, jucării, articole de uz gospodăresc, articole de uz sanitar, mobilier, Organizația Triumph des Herzens-fur OST EUROPA din Germania cu care căminul și-a dotat camerele de zi, sălile de așteptare, bucătăria și totodată s-au făcut donații spre anumite instituții cum ar fi: grădiniței din Caransebeș, grădiniței comunei Sacu unde s-au donat jucării de copii, încălțăminte și articole uz sanitar, Filiala Crucea Roșie Caraș- Severin haine, mobilier și scutece de copii pentru creșele din Caransebeș și Oțelu Roșu.
      Pe parcursul anului s-au efectuat și o serie lucrări de reparații care dus la îmbunătățirea calității mediului ambiant.
      În decursul anului 2017 luna martie - aprilie beneficiari de servici sociale din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu au beneficiat de serviciile Centrului de Recuperere Neuromotorie Pro Vitam Reșița Caraș-Severin.


              DIRECTOR,
GHERGHINUTA IOSIF GOGU

                                                                                          
ROMÂNIA
JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN
CONSILIUL LOCAL ANINA
CĂMINUL PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE ANINA

INFORMARE  PRIVIND ACORDAREA UNOR SERVICII DE SPECIALITATE DE GAZDUIRE, INGRIJIRE, RECUPERARE, REABILITARE SI REINSERCTIE SOCIALA A PERSOANELOR VARSTNICE IN SCOPUL MENTINERII, REFACERII SAU DEZVOLTARII CAPACITATILOR INDIVIDUALE ALE PERSOANELOR VARSTNICE”

             Căminul pentru Persoane Vârstnice Anina a fost înființat în conformitate cu prevederile art.1,2 și 3 din Hotararea Guvernului nr.212/09.03.2011 pentru aprobarea Programului de interes național „Dezvoltarea rețelei nationale de cămine pentru persoane vârstnice’’prin reorganizarea unității sanitare cu paturi , Spitalul Orașenesc Anina.
 Finanțarea programului menționat s-a realizat de la bugetul de stat prin bugetul    Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale   în calitate de autoritate finanțatoare  și Agenția Județeană pentru Prestații Sociale a județului Caraș-Severin în conformitate cu Contractul de Finanțare nr.2/11 august 2011 înregistrat la Agenția Județeană pentru Prestații Sociale a județului Caraș-Severin sub nr.2760/11.08.2011 și la Consiliul Local Anina, în calitate de contractor, sub nr.3886/11.08.2011.
Acest Program s-a derulat pentru Căminul pentru Persoane Vârstnice Anina inițial pe o perioadă de 28 de luni  și 21 de zile și anume: 11 august 2011-31 decembrie 2013, ulterior conform Ordinului Ministrului Muncii nr. 98/2014 , a fost prelungită durata contractului  de finantare de la 28 de luni și 21 de zile  la 50 de luni și 21 de zile,  respectiv până la 31 octombrie 2015 .
Caminul pentru Persoane Varstnice Anina a fost reorganizat in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr.867/2015, fiind institutie de asistenta sociala cu personalitate juridica  cu sediul in Anina, str.Spitalului, nr.2, judetul Caras-Severin.
Caminul pentru Persoane Varstnice Anina are statut de serviciu social cu cazare (cod 8730 CR-V-I), aflat in subordinea Consiliului Local Anina si in coordonarea metodologica a Serviciului de Autoritate Tutelara si Asistenta Sociala.
Capacitatea Căminului pentru Persoane Vârstnice Anina este de 35 locuri.
Obiectul de activitate este de acordare de servicii sociale specializate persoanelor vârstnice , respectiv :
        -găzduire ;
        -asistență medicală și îngrijire ;
        -socializare și petrecerea timpului liber .
În functie de specificul si nevoile fiecarei categorii de beneficiari, caminul are urmatoarele obiective principale :
 -să asigure persoanelor vârstnice ingrijite maximum posibil de autonomie și siguranță ;
-să ofere condiții de îngrijire care să respecte identitatea, integritatea și demnitatea persoanei vârstnice ;
-să permită menținerea sau ameliorarea capacității fizice și intelectuale ale persoanelor vârstnice ;
 -să stimuleze participarea persoanelor vârstnice la viata sociala ;
-să faciliteze și să încurajeze legăturile interumane, inclusiv cu familiile persoanelor vârstnice ;
 -să asigure supravegherea și îngrijirea medicală necesară, potrivit reglementărilor privind asigurarile sociale de sănătate ;
 - să prevină și să trateze consecințele legate de procesul de îmbătrânire .
 Principiile care stau la baza furnizării serviciilor sociale din Căminul  pentru Persoane Vârstnice Anina sunt urmatoarele: 
  -respectarea drepturilor și a demnității omului ;
  - asigurarea dreptului de a alege ;
  -asigurarea autodeterminării și a intimității persoanelor beneficiare ;
   -abordarea individualizată și centrarea pe persoane;
    -participarea persoanelor beneficiare;
    -cooperarea și parteneriatul;
   -recunoasterea valorii fiecarei persoane;
- orientarea pe rezultate;
       -îmbunătățirea continuă a calității;
       -combaterea abuzului asupra persoanelor beneficiare, în cadrul căminului.  Activitatea Căminului pentru Persoane Vârstnice Anina este coordonată și controlată de către Consiliul Local Anina și  se desfășoară în conformitate cu prevederile Ordinul MMFPSPV nr. 2126/2014 privind aprobarea Standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecţie a copilului şi altor categorii de persoane adulte aflate în dificultate, precum şi pentru serviciile acordate în comunitate, serviciilor acordate în sistem integrat şi cantinelor sociale.
Conform statului de funcții aprobat pentru Căminul de Persoane Vârstnice  Anina are un numar de 21 posturi, din care :
-         1.Personal de specialitate medico-social total = 14 posturi, din care :
                                1.1. Medici = 1 posturi,
                                1.2. Asistenți medicali = 6 posturi ;
                                1.3.Infirmiere = 3 posturi;
                                1.4.Îngrijitori personae vârstnice=4 posturi.
                                   
-         2. Personal auxiliar , tehnic, economic, administrativ, muncitori = 7 posturi ;
Mentionam ca in prezent sunt ocupate un numar de 15 de posturi.

Activitatea de asistenta psihologica si de asistenta sociala este asigurata in baza protocolului de colaborare cu Unitatea Administrativ Teritoriala Anina, prin Serviciul Autoritate Tutelara si Asistenta Sociala.

Serviciile sociale oferite de Căminul pentru Persoane Vârstnice Anina se referă la : cazare și asigurarea hranei zilnice, ajutor pentru menaj, prevenirea marginalizării sociale și reintegrarea socială în raport cu capacitatea psiho-afectiva a fiecărei persoane vârstnice instituționalizate.
De la înființare și până în prezent s-a reușit montarea de tâmplărie termopan la toate camerele beneficiarilor, înlocuirea celor trei uși mari de la intrările căminului tot cu tâmplărie de termopan, amenajarea a înca 4 camere, a doua grupuri sanitare și modernizarea a trei din  grupurile  sanitare existente, amenajarea unei capele, amenajarea sălii de mese de la etajul I, montarea de bare de sprijin si a unei rampe pentru accesul în cămin al persoanelor cu dizabilități,  mochetarea camerelor, achiziționarea de perdele, draperii, pilote și completarea cu lenjerie de pat strict necesară.
Căminul pentru Persoane Vârstnice Anina asigură beneficiarilor condiții de locuit conform  nevoilor de viață și asistență ale acestora.
Camerele în care sunt găzduiți beneficiarii sunt spațioase, luminoase, mobilate corespunzator. Cladirea are doua nivele, iar camerele găzduiesc 1, 2 sau trei beneficiari, băile sunt comune, dotate corespunzător.
Camerele au chiuveta în cameră,  paturi,  dulapuri,  noptiere, o masa cu scaune și televizor, o parte din camere au fost dotate și cu frigidere.
Camerele sunt amenajate de așa manieră  încât să creeze un ambient interior cât mai prietenos, beneficiarii fiind încurajați să își persoanlizeze spațiul propiu din dormitor cu fotografii de familie, obiecte decorative, flori, dacă nu există restricții în acest sens precizate în planul individual de asistență și îngrijire.
Camerele personale se mențin curate și după caz igienizate. Zilnic se face curățenia acestora.
Căminul asigură obiecte de cazarmament adecvate și păstrate în mod corespunzător. Fiecare beneficiar dispune de lenjerie de pat, pilote, unii și paturi și alte obiecte de cazarmament, curate și în stare buna, asfel încât să asigure un minim de confort și condiții de igienă. Lenjeria de pat se schimba o data pe saptamana cu ocazia baii generale sau ori de cate ori este nevoie, mai ales în cazul beneficiarilor cu afecțiuni de incontinență.
 În cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Anina  se asigură servirea mesei în cele două săli amenajate, asigurându-se trei mese calde pe zi și două gustări zilnic , iar în cazul persoanelor cu diabet se asigură și a treia gustare la orele 22.
 Nivelul minim al alocației zilnice de hrană pentru persoanele vârstnice instituționalizate este de 16,60 lei/zi/beneficiar conform prevederilor legale menționate in H.G.903/2014 .
De la înfiintare, respectiv 11 august 2011 și până în prezent s-au amenajat magaziile de alimente, s-au achiziționat lăzi frigorifice, frigidere și aragaze necesare bunei desfășurări a activității, s-a făcut o sală de mese și la etajul I și s-a amenajat sala de mese de la parter cumpărțndu-se mese, scaune .
Sala de mese de la parter , care este foarte spațioasă și nu se folosește integral pentru servirea mesei a fost  compartimentată de asemenea manieră încat persoanele vârstnice instituționalizate să dispună de un spatiu de odihna /socializare pe timp de zi. Există mai multe colțare, fotolii, măsute, o plasma , o mică bibliotecă, DVD-player., table, remy, jocuri de cărți.
Căminul pentru Persoane Vârstnice Anina dispune de un parc interior mărginit de brazi care este dotat cu mese și bănci, pentru petrecerea timpului liber de către persoanele vârstnice.Curtea interioară a fost dotată și ea cu bănci, scaune, suporturi pentru flori  și pe toată perioada caldă persoanele vârstnice au fost însoțite în aceste locuri, unde s-au desfășurat o serie de activități, mici petreceri, jocuri.                             

Beneficiarii serviciilor oferite de Caminul pentru Persoane Varstnice Anina sunt sprijiniti si incurajati sa mentina contactele sociale, sau dupa caz sa revina in familie si comunitate.
     Se organizeaza diverse intalniri cu elevii scolilor din localitate si alte persoane, se organizeaza slujbe religioase de catre preotii parohi ai orasului.
Anual pe data de 1 octombrie se serbeaza ziua internationala a persoanelor varstnice. In anul 2014 la acest eveniment au participat ansamblul Hora Carasului in colaborare cu Liceul Teoretic General Dragalina Oravita si interpretii de muzica populara Gratiela Teodorescu, Dan Liut si Titian Puichita.
In anul 2015 persoanele varstnice au fost omagiate si prin aportul autoritatilor locale, al clerului si al personalului de catre Grupul vocal al Ansamblului de cantece si dansuri populare „Doina” al Casei de Cultura din Anina.
In data de 1 octomrie 2016 s-a organizat Ziua internationala a persoanelor varstnice, eveniment la care au participat, Ansamblul de cantece si dansuri populare al Casei de Cultura Anina, autoritatile locale, apartinatori.
Luna decembrie 2016, a fost o luna foarte bogata in evenimente. Datorita unor oameni cu suflet mare din Timisoara si cu sprijinul d-lui primar al orasului Anina,  la Casa de cultura a Forumului German din localitate a avut loc un spectacol caritabil de cantece si dansuri populare cu artisti renumiti ai cantecului popular romanesc. Suma de 8.700 lei incasata din vanzarea biletelor la acest spectacol, a fost donata Caminului nostru. Pe langa aceasta suma de bani, aceste persoane au facut si donatii in natura, constand in alimente si materiale de curatenie.
La data de 31 decembrie 2016, caminul a inregistrat  suma de 30.929 lei - venituri din donatii si sponzorizari in bani si 57.975 lei – c/valoare bunuri si produse in natura.
Caminul pentru Persoane Varstnice Anina faciliteaza accesul la locuinta al beneficiarilor care sunt singuri si doresc sa mearga acasa, sa stea de vorba cu prietenii si vecinii fiind transportati cu masina institutiei si insotiti de personal de specialitate.
Pentru beneficiarii care au apartinatori se mentine in permanenta legatura cu acestia si sunt consiliati ca la anumite perioade in afara de vizite la camin sa ia persoana varstnica acasa pentru un sfarsit de saptamanasau cu ocazia unor sarbatori.
In cadrul caminului persoanele varstnice institutionalizate au acces la internet, la telefon, televizor, li se prezinta realizarile si valorile promovate in comunitate, pot merge la biserica, au posibilitatea sa mearga in oras si sa participe la slujbele religioase, spectacole sau serbari .
      Servicii medicale oferite de Caminul pentru Persoane Varstnice Anina se refera la asigurarea supravegherii starii de sanatate, administrarea medicamentatiei, efectuarea ingrijirilor medicale de baza. Aceste servicii sunt acordate de un medic, cinci asistente medicale,ajutate de infirmiere.
Caminul a inscris beneficiarii care au avut nevoie la un medic de familie si faciliteaza accesul beneficiarilor la servicii medicale de specialitate din ambulatorii si din spitale, inclusiv la cabinetele stomatologice. Caminul pentru Persoane Varstnice Anina monitorizeaza in scop preventiv si terapeutic starea de sanatate a beneficiarilor si adapteaza regimul de viata si cel alimentar conform indicatiilor specialistilor.
Medicatia pentru fiecare beneficiar, conform prescriptiilor medicale, se afla doar la asistentele medicale, este incuiata intr-un dulap separat si se administreaza doar de catre acestea. Pentru fiecare beneficiar exista organizatoare de medicamente, in care este pusa medicamentatia pe o saptamana, pe intervale de acordare.
Medicamentele uzuale, pentru cazuri de urgenta se afla tot la asistentele medicale.
Caminul dispune de un spatiu special amenajat, cu destinatia de cabinet medical, ce detine dotari minime necesare: mobilier, stetoscop, EKG, tensiometre, glucometru, termometru, seringi de unica utilizare, cantar, aparat de sterilizat, fese, comprese sterile.
         Serviciile  socio-medicale oferite de Caminul pentru Persoane Varstnice Anina se refera la ajutor pentru mentinerea sau readaptarea capacitatilor fizice sau intelectuale, sprijin in realizarea igienei corporale.
Pentru o reabilitare functionala de specialitae s-a luat legatura si cu Asociatia de Binefacere Pro Vitam Caras-Severin prin intermediul careia s-a reusit internarea in Centrul de Recuperare Neuromotorie Pro Vitam din Resita a unor beneficiari.In luna decembrie a anului 2016 au fost internati la acest centru un numar semnificativ de beneficiari din cadrul Caminului pentru Persoane Varstnice Anina.
         Caminul dispune de bicicleta ergonomica si de un aparat pentru recuperarea mobilitatii membrelor inferioare.
La nivelul caminului se fac terapii ocupationale de catre asistentele medicale , incepand cu exercitii de separare a unor boabe, ridicarea mainilor, rememorarea cifrelor, a literelor, citirea unor texte si articole din ziare, crosetat, ingrijirea florilor, aruncat si prins mingea, colorat planse  si efectuarea de exercitii simple de adunare, scadere pe planse,  etc.
Persoanele varstnice sunt sprijinite in realizarea igienei corporale. Se face o programare pe zile a persoanelor varstnice semidependente si dependente la baia generala, se schimba lenjeria si imbracamintea, se schimba lenjeria de pat saptamanal la toti beneficiarii.
Caminul pentru Persoane Varstnice Anina asigura spalarea hainelor personale ale beneficiarilor, asigura existenta in bai si wc-uri a materialelor necesare pentru intretinerea igienei.

   De la infiintare si pana in prezent  numarul mediu de persoane varstnice pentru care s-au acordat servicii de asistenta sociala pe fiecare an, a fost urmatorul :

2011= 16 persoane ;
2012= 38 de persoane ;
2013= 48 de persoane ;
2014= 46 de persoane ;
2015= 48 de persoane ;
     2016= 47 de persoane;
     2017 (ianuarie-iulie) = 32 de persoane.
     In prezent sunt 32 de persoane institutionalizate .
     In perioada ianuarie-iulie 2017, veniturile incasate de la persoanele varstnice  sunt de 233.543 lei  si suma de 188.500 lei reprezinta venituri sub forma de subventii de la alte administratii, dupa cum urmeaza:
     - 114.000 lei – sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata
     -   60.000 lei – Consiliul Judetean
     -   14.500 lei – U.A.T.Anina
     In aceasta perioada s-au mai primit donatii in natura in valoare de 11.514 lei.
     La data de 31 iulie 2017, institutia inregistreaza datorii totale in valoare de 133.612 lei; datorii fata de furnizorii de bunuri si servicii, cat si datorii la bugetul de stat si bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale.
                                                                                                                            -lei-
Perioada
Sume de la M.M.F.P.S.P.V.
Contributia beneficiarilor
Subventii de la alte institutii
Donatii si alte venituri
Total venituri
2011
   146.209
     7.228


   153.437
2012
   567.191
 221.470


    788.661
2013
   827.345
 323.301
  11.586
     500
1.162.732
2014
   655.907
 324.276

  2.141
   982.324
2015
   710.395
 364.057

  1.500
1.075.952
2016
           0
508.951+105.641
(Transfer excedent)

192.200
30.929
    837.721
2017-ianuarie-iulie
    
           0
233.543+990
(transfer excedent)

188.500

  2.900

  425.933

TOTAL
 2.907.047
2.089.457
392.286
37.970
5.426.760
          

 Platile totale efectuate au fost in valoare de 4.057.464,50 lei, astfel:
Perioada
Titlul I-Cheltuiele de personal
Titlul II- Bunuri si servicii
Total plati
2011
  107.662
 45.775,01
    153.437,01
2012
  456.224
303.050,40
    759.274,40
2013
  578.892
456.989,09
 1.035.881,09
2014
  470.249
 442.090,76+36.200*
    948.539,76
2015
    588.417
     571.915,24
1.160.332,24
2016
    558.619
     278.112,00
   836.731,00
2017-01.01.-31.07.2017
    318.883
       96.589,87
   415.472,87

    TOTAL
 3.078.946
  2.230.722,37
5.309.668,37

                             Caminul pentru Persoane Varstnice Anina a  inaintat Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice un Memoriu prin care s-a solicitat prelungirea perioadei de contractare a   celor 19 camine pentru persoane varstnice, in care isi traiesc ultima parte a vietii aproximativ 1000 de persoane aflate la varsta a treia, prin continuarea finantarii activitatii acestora tot de la bugetul de stat. Memoriul a fost innaintat inca din data de 19.08.2015 si s-a aratat iclusiv faptul ca autoritatile administratiei publice locale din localitatile care au in subordine cele 18 camine au capacitatea limitata financiar daca nu vor fi sustinute de transferuri cu aceasta destinatie din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata de la bugetul de stat, asa cum se intampla in cazul centrelor rezidentiale pentru persoanele cu dizabilitati si pentru copii, administrate de consiliile judetene (conform prevederilor Legii privind finantele publice locale nr.276/2006,modificarile si completarile ulterioare.
             In data de 08.10.2015 am primit de la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice adresa nr.5570/01.10 2015. prin care ni se comunica faptul ca se analizeaza aceasta situatie in vederea identificarii unor solutii care sa raspunda adecvat nevoii tot mai mari de servicii sociale.
Accesand site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice la capitolul Transparenta decizionala am gasit  postata Nota de fundamentare  si Hotararea pentru modificarea Hotararii Guvernului nr.212/2011 pentru aprobarea Programului de interes national „Dezvoltarea retelei nationale de camine pentru persoanele varstnice”.
Materialele au fost supuse  dezbaterii publice in perioada 16.10-25.10.2015.
Conform adresei noastre nr.696/26.10.2015 am informat Consiliul Local asupra Notei de fundamentare si Hotararii pentru modificarea Hotararii guvernului nr.212/2011 si a conditiilor  din aceasta hotarare.
Hotararea la care facem referire nu s-a mai promulgat .
Conducerea Caminului pentru Persoane Varstnice Anina a facut numeroase demersuri atat la Consiliul Local Anina, Consiliul Judetean Caras-Severin, Institutia Prefectului Caras-Severin incepand cu luna octombrie a.c. solicitand fie preluarea Caminului in subordinea Consiliului Judetean, fie sustinerea bugetului local cu transferuri cu aceasta destinatie avand in vedere capacitatea limitata a autoritatii administratiei publice locale.
Incepand cu  data de 08.01.2016 am transmis  memorii si adrese catre Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, catre Ministerul Finantelor Publice si catre Guvernul Romaniei, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice   , Consiliului Judetean Caras-Severin, Consiliului Judetean Caras-Severin, Consiliului Local Anina.
 In  urma tuturor demersurilor facute inclusiv de Institutia Prefectului Caras-Severin si de  celelalte foruri si camine din tara  s-a promulgat Hotararea Guvernului Ramaniei nr.479/06.07.2016 pentru aprobarea programului de interes national „Cresterea calitatii vietii persoanelor varstnice din caminele pentru persoane varstnice”.
Prin   Ordinului nr.1343/05.08.2016 al Ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice s-a aprobat  Metodologia de evaluare, de selectie si de finantare a cererilor de finantare prin programul de interes national „Cresterea calitatii vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice” care prevede fonduri pentru acest program de la bugetul de stat pana la data de 30.11.2016 intr-un cuantum de 50% din standardul minim de cost la nivel național pentru căminele pentru persoane vârstnice, ( adică din 1982 lei luna/beneficiar) ,respectiv 991 lei/ beneficiar/luna, in anumite conditii, respectiv 30% din  standardul minim de cost  suma insuficienta si  pentru acoperirea cheltuielilor de personal lunara.
Ca urmare a  tuturor intervențiilor făcute la forurile in drept si la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale si Persoanelor Vârstnice de către reprezentanții celor 19 cămine si ai administrațiilor locale , aflate in situația lipsei de finanțare, s-a organizat o dezbatere publica ce a avut loc in data de 11.03.2016 la Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale si Persoanelor Vârstnice  .
Aceasta dezbatere a fost condusa de d-na Daniela Moroșanu, Secretar General Adjunct  in  Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale si Persoanelor Vârstnice .
Conform solicitarilor reprezentantilor caminelor ni s-a comunicat ca Hotararea de Guvern privind aprobarea programului de interes național „Creșterea calitatii vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice” este in curs de avizare si  suma maxima ce poate fi solicitata este de 50% din standardul minim de cost la nivel ntional pentru persoane varstnice , aprobat prin Hotararea Guvernului nr.978/2015, in functie de capacitatea caminului.


           Beneficiarii serviciilor de asistenta sociala ai Caminului pentru persoane Varstnice Anina sunt persoane cu venituri mici, unele fara locuinta si cu probleme de sanatate care impun o ingrijire de specialitate permanenta.
    In prezent in Caminul pentru Persoane Varstnice Anina sunt institutionalizate un numar de 32 de persoane .
Din cele 32 de persoane institutionalizate 21 sunt cu domiciliul in localitatea Anina, 2 sunt din alte judete si 9 sunt din judetul Caras-Severin.
   
         Mentionam ca la ora actuala suntem singurul camin din judetul Caras-Severin care are institutionalizate persoane cu diagnostic de dementa, schizofrenie .
Activitatea in cadrul Caminului pentru Persoane Varstnice Anina este asigurata de un numar de 15 de persoane .
Fata de cele prezentate, rugam a ne sprijini in vederea continuarii activitatii .
                     
                                                 
                                                           Contabil, cu atributii de director,
                                                                          Badau Nicoleta
                                                                           

A. ”INFORMARE PRIVIND ACORDAREA UNOR SERVICII SPECIALIZATE DE GĂZDUIRE, ÎNGRIJIRE, RECUPERARE, REABILITARE ŞI REINSERŢIE SOCIALA A PERSOANELOR VÂRSTNICE, ÎN SCOPUL MENŢINERII, REFACERII SAU DEZVOLTĂRII CAPACITAŢILOR INDIVIDUALE ALE PERSOANELOR VÂRSTNICE”


       Căminul pentru Persoane Vârstnice Bocşa este instituţia publică de asistentă socială la nivel local cu personalitate juridică, infiinţată prin Hotărârea Consiliului Local Bocşa nr.57/24.03.2011, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr.17/2000 privind asistenta socială a persoanelor vârstnice, având sediul principal in Bocsa, str 1 Mai, nr.23, judetul Caraş-Severin.
         Căminul pentru Persoane Vârstnice Bocşa are ca obiect de activitate , orientativ, acordarea de servicii sociale de găzduire respectiv :
-       găzduire pe perioada nedeterminată;
-       asistentă medicală şi ingrijire;
-       asistentă paleativă;
-       servicii de recuperare fizica – kinetoterapie;
-       servicii de frizerie, coafură;
-       socializare si petrecere a timpului liber.
Căminul pentru Persoane Vârstnice Bocşa are urmatoarele obiective principale în funcţie de specificul şi de nevoile fiecarei categorii de beneficiari :
a) să asigure persoanelor vârstnice ingrijite maximum posibil de autonomie şi sigurantă;
         b) să ofere condiţii de îngrijire care să respecte identitatea, integritatea şi demnitatea persoanelor vârstnice;
         c) să permita menţinerea sau ameliorarea capacitaţilor fizice si intelectuale ale persoanelor vârstnice ;
         d)  să stimuleze partciparea persoanelor vârstnice la viaţa socială;
         e) să faciliteze şi să încurajeze legăturile interumane , inclusiv cu familiile persoanelor vârstnice;
         f) să asigure supravegherea şi îngrijirea medicală necesară, potrivit reglementărilor privind asigurarile sociale de sănătate;
         g) să prevină şi să trateze consecinţele legate de procesul de îmbătrânire.
Principiile care stau la baza furnizării serviciilor sociale din CPV sunt urmatoarele :
         a) respectarea drepturilor şi a demnitatii omului;
         b) asigurarea autodeterminarii şi a intimitaţii persoanelor beneficiare;
         c) asigurarea dreptului de a alege;
         d) abordarea individualizată şi centrarea pe persoane;
         e) participarea persoanelor beneficiare;
         f) cooperarea si parteneriatul;
         g) recunoasterea valorii fiecarei persoane;
         h) abordarea comprehensiva, globală şi integrată;
         i) orientarea pe rezultate
         j) îmbunataţirea contuinuă a calitaţii
         k) combaterea abuzului asupra persoanelor beneficiare, în cadrul centrului de servicii sociale
         Începerea activităţii propriu-zise, respectiv gazduirea beneficiarilor s-a facut începand cu data de 01.07.2011, dată pană la care s-au desfăşurat activităţi de modernizare a cladirii, in vederea îndeplinirii standardelor in vigoare, iar capacitatea este de 50 de locuri persoane vârstnice.
Cladirea prezinta:
·  camere cu ambianta familiala si mobilier nou;
·  grupuri sanitare moderne, adaptate nevoilor varstnicilor;
·  bucatarie pentru pregatirea mancarii utilata corespunzator;
·  sala de mese situata la etajul I pentru persoanele independente;
.  sala de mese situata la etajul II pentru persoanele semidependente;
·  living pentru activitati de recreere;
· centrala termica pe gaz metan;
· curtea generoasa si gradina cu pomi fructiferi, cu locuri special amenajat pentru recreere;
.  sala de spectacole unde beneficiarii isi pot petrece timpul liber , sau se pot
organizeaza  diferite evenimente, reuniuni si serbarea zileleor de nastere .                                                                
 Misiunea Căminului pentru persoane vârstnice Bocşa este aceea de a asigura asistenţă şi protecţie socială pentru persoane vârstnice prin servicii şi prestaţii sociale, constând în: oferirea de găzduire şi hrană, îngrijiri medicale, de petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi consiliere psihologică, precum si servicii de recuperare     
fizica (cabinet dotat cu echipamente medicale), servicii de frizerie-coafura.
         Căminul pentru persoane varstnice Bocşa oferă servicii de găzduire în 3 secţii: sectie pentru persoane independente, sectie pentru persoane semidependente si sectie pentru persoane dependente. Căminul pentru Persoane Vârstnice Bocşa este format din cladire cu regim de înalţime parter pentru birouri administrative şi  sectie dependenti + 2 etaje destinată cazării persoanelor vârstnice ( sectie independenti si sectie semidependenti ). Acesta poate oferi găzduire unui număr de 50 persoane.
            Categoriile de beneficiari sunt: 
  • persoane în vârstă care necesită îngrijire permanentă 
  • persoane în vârstă care necesita ingrijire medicala si nu se pot gospodari singure
  • persoane în vârstă care trăiesc singure
Finantarea ( incasarile) pentru activitatea Caminului pentru persoane varstnice Bocsa aferenta perioadei 2011-31.07.2017  a fost dupa cum urmeaza:

ANUL
Subventii Buget stat, program A.J.P.I.S.
(lei)
Suma alocata de la bugetul local Bocşa ( inclusiv cote din TVA) -lei
Contribuţia beneficiarilor
(lei)

Alte venituri proprii, subventii AJOFM, donatii, etc.
(lei)

TOTAL
2011

362.375,00
228.118,00
125.556,00
9.290,14
725.339,14
2012

696.057,00
134.751,15
324.905,00
2.644,98
1.158.358,13
2013

839.160,00
44.904,00
325.472,00
5.350,60
1.214.886,60
2014

711.079,00
44.920,00
292.351,00
6.292,30
1.054.642,30
2015
790.061,00
0
311.624,00
4.934,70
1.106.619,70
2016
85.000,00
655.000,00
363.422,00
14.956,85
1.118.378,85
31.07.2017
0
380.000,00
337.667,60
40.571,85
758.239,45

Platile pentru activitatea Caminului pentru persoane varstnice Bocsa aferenta perioadei 2011-2017  a fost dupa cum urmeaza:
Anul
Total Plati din care:
Cheltuieli de personal
Cheltuieli cu bunuri si servicii
Disponibil
2011
650.060,00
157.115,00
356.620,00
75.279,14
2012
1.019.681,70
386.377,00
633.304,70
213.956,57
2013
1.036.978,24
476.640,00
560.338,24
391.864,93
2014
1.078.332,45
457.759,00
620.573,45
368.174,78
2015
1.385.745,32
560.368,00
825.377,32
89.049,16
2016
1.195.801,92
661.045,00
534.756,92
11.626,09
31.07.2017
755.878,18
483.246,00
272.632,18
13.987,36

Nr. de beneficiari ai Caminului pentru persoane varstnice Bocsa aferenta perioadei 2011-2017( pana in prezent)  a fost dupa cum urmeaza:
Anul
Nr. beneficiari in cursul anului
Nr.beneficiari ramasi finele anului/perioadei
2011
54 beneficiari
36 beneficiari
2012
68 beneficiari
45 beneficiari
2013
66 beneficiari
49 beneficiari
2014
67 beneficiari
48 beneficiari
2015
62 beneficiari
48 beneficiari
2016
62 beneficiari
33 beneficiari
31.07.2017
49 beneficiari
37 beneficiari

Daca la inceputul anului  2017 se gaseau in institutie 33 de beneficiari, in prezent acestora este de 37 de beneficiari din care 24 semidependenti si 13 dependenti. Totusi, numarul mediu de beneficiari pe parcursul anului a fost de 49, acest lucru datorandu-se fluctuatiilor(intrari/ iesiri).
Astfel, pe parcursul anului 2017 au intrat in camin un numar de 16 beneficiari, iar nr. de iesiri din camin a fost de 12 beneficiari.

Bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2016 a fost de 2.033.899 lei din care:
1.     Cheltuieli de personal: 940.000 lei
2.     Cheltuieli cu bunuri si servicii: 1.093.899 lei
Finantarea ( incasarile) pentru activitatea Caminului pentru persoane varstnice Bocsa la data de 31.12.2016 a fost de 1.207.428,01 lei astfel:

1. Fonduri primite buget de stat cf.HG 995/23.12.2015: 85.000 lei

2. Subventii buget local:         617.000 lei

3. Subventii cote defalcate TVA: 38.000 lei

4. Contributii de intretinere ale beneficiarilor caminului:  363.422 lei

5. Alte venituri proprii din chirii spatii, echipamente medicale si altele: 5.115,85 lei

6. Donatii si sponsorizari: 9.841 lei

7. Sume utilizate din excedent an precedent:        77.423,07 lei


Plăţile nete de casă efectuate la data de 31.12.2016 au fost în sumă de 1.195.801,92 lei
1. Fonduri primite buget de stat cf.HG 995/23.12.2015: 85.000 lei
2. Subventii buget local:         617.000 lei
3. Subventii cote defalcate TVA: 38.000 lei
4. Contributii de intretinere ale beneficiarilor caminului:  363.422 lei
5. Alte venituri proprii din chirii spatii, echipamente medicale si altele: 5.115,85 lei
6. Donatii si sponsorizari: 9.841 lei
7. Sume utilizate din excedentul anului precedent pentru efectuarea de cheltuieli:   77.423,07 lei.
Din total plăţi nete în sumă de 1.195.801,92 lei
I.             Cheltuieli de personal :  661.045 lei
din care: Cheltuieli cu salariile personalului:   541.290 lei
               Cheltuieli contributii aferente salarii: 119.755 lei
II.Cheltuieli cu bunuri si servicii: 534.756,92 lei
din care: Hrana: 214.367,15 lei
               Materiale de curatenie: 35.860,54 lei
              Incalzire, iluminat: 118.037,09 lei
              Apa, canalizare:       41.730,38 lei
              Reparatii curente:      13.559,36 lei
               Obiecte de inventar: 590,56 lei
               Medicamente, materiale sanitare, dezinfectanti:  4.326,62 lei
             Alte cheltuieli cu bunuri si servicii: 106.285,22 lei ( furnituri birou, carburanti, posta si telecomunicatii, deplasari, servicii paza, servicii medicina muncii, alte bunuri si servicii)

Bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2017 este de 1.291.000 lei din care:
Cheltuieli de personal: 837.000 lei
Cheltuieli cu bunuri si servicii: 454.000 lei
Finantarea ( incasarile) pentru activitatea Caminului pentru persoane varstnice Bocsa la data de 31.07.2017 a fost de 769.865,54 lei astfel:


1. Subventii buget local:         273.000 lei

2. Subventii cote defalcate TVA: 107.000 lei

3. Contributii de intretinere ale beneficiarilor caminului:  337.667,60 lei

5. Alte venituri proprii din chirii spatii, echipamente medicale si altele: 798,85 lei

5. Donatii si sponsorizari: 39.773,00 lei

6. Sume utilizate din excedent an precedent:        11.626,09 lei

Plăţile nete de casă efectuate la data de 31.07.2017 au fost în sumă de 755.878,18 lei
1. Subventii buget local:         271.986 lei
2. Subventii cote defalcate TVA: 107.000 lei
3. Contributii de intretinere ale beneficiarilor caminului:  330.097,24 lei
4. Alte venituri proprii din chirii spatii, echipamente medicale si altele: 798.85 lei
5. Donatii si sponsorizari: 34.370 lei
6. Sume utilizate din excedentul anului precedent pentru efectuarea de cheltuieli:   11.626,09 lei.
Din total plăţi nete în sumă de 755.878,18 lei
I.Cheltuieli de personal :  483.246 lei
din care: Cheltuieli cu salariile personalului:   406.467 lei
               Cheltuieli contributii aferente salarii: 76.779 lei
II.Cheltuieli cu bunuri si servicii: 272.632,18 lei
Caminul pentru persoane vastnice Bocsa a inregistrat la 31.07.2017 debite restante in suma de 92.155 lei din care:
-         Contributii aferente salariilor lunii iunie 2017: 13.675 lei;
-         datoriile catre furnizorii de bunuri si servicii peste termenul scadent: 78.480 lei , motivul acestor datorii a fost lipsa corespunzatoare a finantarii.

         La nivelul realizarilor  institutiei, situatia se prezinta astfel:
În baza parteneriatelor incheiate cu institutiile de invatamant din oras sau din localitatile apropiate, persoanele institutionalizate au participat la serbari dedicate lor, cu ocazia Sarbatorilor de iarna, Sarbatorilor Pascale, Sarbatoarea martisorului precum si sarbatorirea zilei internationale a persoanelor varstnice, dupa cum urmeaza:
-    Scoala Gimnaziala nr. 1 Bocsa alaturi de Invatator Stefan Maria             
 -  Scoala Gimnaziala nr.1 Bocsa  alaturi de    Invatator Selariu Alina,
    Invatator Selariu Elena Lorena
    Prof. Boru Monika
   Prof. Popa Maria Simona
- Liceul Tehnologic CONSTANTIN LUCACI BOCSA  reprez. de
Prof. Badea Loredana
Prof. Rotaru Gabriela
-   Scoala Gimnaziala Ioan Ciucurel Sosdea  alaturi de Invatator Badita Bianca Loredan        
- Scoala Gimnaziala Ocna de Fier coord. Prof.Inv.Prescolar Olteanu Simona                                        
                                                                 Prof.Inv.Primar Danoiu Adelina
- Centrul de Tineret Bocsa Vasiova Coordonator Pr. Doru Melinescu
                                                       Instructor prof.Loredana Melinescu
- Centrul de copii si tineret Bocsa Montana  Coordonator Pr. Costis Ciprian 

Periodic, beneficiarii institutiei noastre au participat atat la instruiri pe tema mentinerii starii de sanatate si a prevenirii aectiunilor sezoniere,precum si pe teme de prevenirea si stingerea incendiilor si  securitate muncii(o parte dintre beneficiari au desfasurat activitati la blocul alimentar sau in spatiu verde aferent institutiei, ceea ce a impus insusirea si respectarea acestor reguli);
Periodic a fost evaluata starea de satisfactie a beneficiarilor prin intocmirea unor chestionare  privind gradul  de satisfactie al beneficiarilor, mai mult la dispozitia asistatilor a fost pus un registru de sugestii si reclamatii, tinandu-se cont de parerea acestora atat in imbunatatirea calitatii vietii beneficiarilor, cat si in imbunatatirea actului managerial;
Pe parcursul anului, persoanele institutionalizate au beneficiat de asistenta spirituala si religioasa ,consiliere , activitati religioase prin sustinerea de slujbe,impartasanie, spovedanie etc.
Cu ajutorul personalului din cadrul unitatii s-a  reamenajam livingul pentru persoanele independente si semidependente- etajI ,etaj II , s-a achizitionat  mobilier nou precum si mocheta , linoleum ptr camerele varstnicilor iar cele doua Sali de mese au fost dotate cu scaune noi  de inox ;
S-a renovat o incapere( fosta sala de operatii a spitalului) cu destinatia sala de evenimente cultural- artistice ( a fost tapetata si dotata corespunzator).

Obiective de dezvoltare pe anul 2017
1. Promovarea institutiei, informarea potentialilor beneficiari, reprezentantilor legali sau membrilor de familie cu privire la scopul si serviciile pe care le oferim. Centrul va detine materiale informative pe suport de hartie si suport electronic in scopul de a ocupa capacitatea caminului;
2. Continuarea parteneriatelor socio-culturale si atragerea mai multor parteneri;
3.  Organizarea unei excursii cu beneficiarii la o institutie similara din judet;
4. Renovarea unor spatii pentru spalatoria unitatii;
5. Renovarea blocului alimentar;
6. Renovare etajul II, sectia semidependenti ( barbati);
7. Pentru persoanele imobilizate la pat , achizitie lenjerie de pat; echipamente mobile de ridicare a beneficiarilor;
8. Revopsirea gardului ce imprejmuieste instituita.

DIRECTOR,                                              
Pascu Ionela Ancuta                                     

Un comentariu:

  1. TWB RiSEN SRL
    Cloud Software este o platforma de servicii online - promoveaza online. gestioneaza situri, furnizeaza gazduire pentru servicii si aplicatii online.

    RăspundețiȘtergere