Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 7 septembrie 2017

Cum se poate recolta legal lemn din proprietățile particulare


Referitor la punerea valoare (marcarea) materialului lemnos
 în fondul forestier proprietate privată sub 10 hectare și în vegetația forestieră situată în afara fondului forestier
           
În contextul modificărilor legislative din ultima perioadă, considerăm că este oportună și necesară clarificarea modului în care persoanele fizice pot obține legal material lemnos din fondul forestier proprietate privată sub 10 hectare și din vegetația forestieră situată în afara fondului forestier de pe terenurile proprietate privată a acestora.

Punerea în valoare a lemnului în aceste suprafețe se efectuează în conformitate cu Procedura privind punerea în valoare şi recoltarea de masă lemnoasă din fondul forestier pentru care legea nu obligă la întocmirea amenajamentului silvic şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional emisă de Ministerul Apelor şi Pădurilor și aprobată prin Ordinul nr. 1094/2017.
Persoanele care doresc încheierea de astfel de contracte trebuie să prezinte, în original, la ocolul silvic nominalizat pentru unitatea administrativ-teritorială de care aparține domiciliul acestuia, documente din care să reiasă faptul că sunt proprietarii de drept a pădurii sau terenului cu vegetație lemnoasă pentru care solicită încheierea contractului.
Dovada dreptului de proprietate se face, potrivit legii (HG 864/2016, Anexa 2, art. 1, alin. 2, lit. b), în cazul imobilelor înscrise în cartea funciară, cu extras de carte funciară, iar pentru celelalte imobile dovada se face cu titlul de proprietate, contractul de vânzare-cumpărare, schimb sau donaţie, hotărâre judecătorească, certificatul de moştenitor, actul de partaj notarial şi procesul-verbal de punere în posesie
Pentru ca populația să înțeleagă aceste proceduri detaliem mai jos pașii de urmat, precizând faptul că există două tipuri de contracte care pot fi încheiate, în funcție de tipul vegetației existente pe acel teren, astfel:
-           Contract de servicii silvice pentru fond forestier până la 10 de hectare (cu paza inclusă);
-           Contract de prestații silvice pentru vegetație forestieră în afara fondului forestier (doar servicii de punere în valoare și eliberarea documentelor de transport).
1.         Contractul de servicii silvice pentru suprafețe de până la 10 ha (nu trebuie amenajament silvic) se încheie pe o perioadă de 10 ani și, în linii mari, se procedează astfel:
-          proprietarul depune cerere de încheiere contract (predare în paza la ocolul silvic);
-          în termen de maxim 30 de zile se execute controlul de fond în pădure, se întocmește procesul verbal de predare-primire de la proprietar la pădurar și se încheie contractul de servicii silvice;
-          pentru punere în valoare proprietarul depune cerere de marcare conform Procedurii din Anexa la  OM 1094/2016 (formularul cererii se găsește la ocolul silvic și la primărie și nu se poate utiliza alt formular decât cel consacrat). Contravaloarea serviciul de punere în valoare, pentru o singură intervenție, este determinată pe bază de deviz, acesta fiind însuşit, pe bază de semnătură, de către proprietar.
-          se poate pune în valoare un volum de 5 mc/an/ha, dar nu mai mult de 20 mc de proprietar;
-          punerea în valoare se execută pe baza unui program săptămânal stabilit de ocolul silvic (zile de pădure);
-          în termen de 15 zile de la introducerea datelor privind marcarea se eliberează autorizația de exploatare;
-          durata maximă de exploatare este de 180 zile.
Menționăm faptul că potrivit legii, proprietarii care încheie astfel de contracte beneficiază de paza gratuită a pădurii.
Încheierea contractelor de servicii silvice pentru fond forestier până la 10 de hectare (cu paza inclusă) este condiţionată în mod expres și de existenţa limitelor de proprietate materializate în teren sau în coordonate Stereo 70; responsabilitatea privind corectitudinea materializării limitelor de proprietate revine proprietarului/succesorului în drepturi  (Legea 171/2010, art.2, lit.c).

2.         Contract de prestații silvice pentru vegetație în afara fondului forestier
Conform Anexei cu definiţii din Legea 46/2008  (Codul silvic) vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional este - vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier naţional, care nu îndeplineşte unul sau mai multe criterii de definire a pădurii, fiind alcătuită din următoarele categorii:
            a) plantaţiile cu specii forestiere de pe terenuri agricole;
            b) vegetaţia forestieră de pe păşuni cu consistenţă mai mică de 0,4;
            c) fâneţele împădurite: arbori situaţi în fâneţe;
            d) arborii din zonele de protecţie a lucrărilor hidrotehnice şi de îmbunătăţiri funciare;
            e) arborii situaţi de-a lungul cursurilor de apă şi a canalelor;
            f) zonele verzi din intravilan, altele decât cele definite ca păduri;
            g) arboretumurile, altele decât cele cuprinse în păduri;
            h) aliniamentele de arbori situate de-a lungul căilor de transport şi comunicaţie;
Pentru punere în valoare a lemnului din aceste categorii de vegetație forestieră proprietarul depune cerere de marcare conform Procedurii din anexa la O.M. 1094/2016; cererea va fi certificată de către Primăria unde se găsește terenul pentru care se solicită marcarea (formularul cererii se găsește la ocolul silvic și la primărie și nu se poate utiliza alt formular decât cel consacrat).
-          se poate pune în valoare un volum de maxim 20 mc/proprietar (peste 20 mc este necesar a se încheia de către proprietar un contract de servicii de exploatare cu o firmă atestată pentru exploatarea de masă lemnoasă). Contravaloarea serviciul de punere în valoare, pentru o singură intervenție, este determinată pe bază de deviz, acesta fiind însuşit, pe bază de semnătură, de către proprietar;
-          punerea în valoare se execută pe baza unui program săptămânal stabilit de ocolul silvic (zile de pădure);
-          în termen de 15 zile de la introducerea datelor privind marcarea se eliberează autorizația de exploatare;
-          durata maximă de exploatare este de 180 zile.

Încheierea contractelor de prestații silvice pentru vegetație forestieră în afara fondului forestier este condiționată de certificarea din partea autorității publice locale privind deținerea de către solicitant a proprietății / coproprietății terenului respectiv.

Direcția Silvică Caraș-Severin, ca subunitatea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, nu va încheia un alt fel de contracte decât cu respectarea spiritului și literei legii, încălcarea prevederilor acesteia constituind contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei până la 20.000 lei administratorul/prestatorul de servicii silvice care încheie contracte de administrare/servicii silvice cu persoanele care dobândesc exclusiv dreptul de proprietate asupra masei lemnoase, fără a fi proprietare ale terenului pe care este amplasată aceasta (Legea 171/2010, art.3, alin.2).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu