Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 24 decembrie 2014

Un grup de colindători din orașul Anina la mai multe ambasadedin București

În cadrul programului de promovare a orașului Anina și de construire a unui nou brand al localității, a avut loc deplasarea unui grup coral la București, format din copii ai Aninei, pentru a colinda mai multe ambasade, și având ca scop atât transmiterea veștilor bune legate de nașterea Mântuitorului, cât și o bună cunoaștere și chiar împrietenire cu delegații oficiali pentru promovarea orașului Anina. Absolut toate ambasadele vizitate și-au exprimat dorința fermă de a vizita anul viitor orașul nostru. Totodată s-a subliniat faptul că niciuna din aceste
ambasade nu a mai primit vreodată colindători, cel puțin în ultimii 25 de ani. Chiar în cazul ambasadelor țărilor preponderent musulmane, primirea a fost extrem de călduroasă, de fiecare dată existând și invitația de a fi colindați anul viitor. Elevii din grup au fost conștienți de la început de faptul că vor desfășura o acțiune de voluntariat, fiind bucuroși că au șansa de a participa la o acțiune care va promova imaginea orașului Anina ca loc prietenos pentru turism și afaceri în mai multe „colțuri” ale lumii.
Din păcate, cu toate că au mai fost destule ambasade care și-au exprimat deschiderea către această acțiune, numărul ambasadelor colindate a fost limitat, atât datorită resurselor reduse de deplasare, cazare și masă a corului, cât și din cauza solicitării ridicate la care au fost supuși colindătorii, nefiind deloc ușoară prestația acestora. Pentru că orice începe la un anumit nivel de siguranță, coerența în acțiuni și consecvența primăriei Anina va face din astfel de inițiative o practică pe viitor.
Concret, grupul coral de copii din Anina a colindat următoarele ambasade: Tunisia, Georgia, Norvegia, Macedonia, Algeria, Maroc, Danemarca, Siria, Indonezia, Elveția, Belarus. Grupul a fost însoțit în permanență de viceprimarul orașului Anina.
În cazul fiecărei ambasade, fără excepție, a fost prezent tot personalul ambasadei, iar de fiecare dată ambasadorul și toți cei prezenți i-au felicitat pe copii. Mai mult, E.S.  Ambasadorul Belgiei a invitat grupul de colindători să participe, în aceeași zi, la deschiderea celui mai mare magazin de vinuri al Mega Image din România. Prestația artistică a copiilor a avut un nivel ridicat, remarcat și aplaudat de gazde. A fost o surpriză plăcută gestul de extremă curtoazie al doamnei consul al Confederației Elvețiene în România, care a fost îmbrăcată în costum popular românesc în cinstea colindătorilor din Anina.
Scurta descriere a grupului coral: Elevi ai liceului Mathias Hammer din Anina, membrii ai corului Casei de Cultură Anina, având vârste cuprinse între 16 si 18 ani, mai exact trei fete (Sara Haydo, Alexandra Alesii, Rebeca Cornea) și trei băieți (George Borcean, Octavian Pârșan, Andrei Lupașcu).
Primăria Anina, prin Casa de Cultură, mulțumește încă o dată copiilor pentru efortul depus, cu mențiunea că astfel de acțiuni se vor repeta și chiar diversifica.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu