Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 13 iunie 2013

VREMEA ÎN INTERVALUL 11 – 23 IUNIE 2013, ÎN BANAT, CRIŞANA, TRANSILVANIA SI MARAMUREŞ

BANAT
Debutul intervalului de prognoză se va caracteriza printr-o scădere a temperaturilor maxime, ce vor atinge pe 12 iunie o medie de 22 de grade, cu 5 grade mai puţin decât în prima zi a săptămânii. În intervalul 13 – 17 iunie va urma o încălzire uşoară şi treptată a vremii, spre valori medii ale maximelor diurne de aproximativ 28 de grade, ceea ce
caracterizează o vreme caldă pentru mijlocul lunii iunie. Totodată, pe parcursul primei
saptămâni, regimul termic nocturn are uşoare variaţii de 1...2 grade în plus sau în minus, în jurul valorii de 14 grade. Începând din 18 iunie temperaturile maxime pierd câteva grade, urmând să ajungă la o medie de 26 de grade pe 23 iunie, în timp ce minimele nocturne rămân la valori de 15 grade, în medie. Ploile, mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, se vor semnala pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse vor fi în intervalul 10 – 13 iunie.
 CRIŞANA
Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme în răcire uşoară, spre o medie a temperaturilor maxime de 22 de grade în data de 12 iunie, după care regimul termic mediu diurn va fi în creştere treptată spre 28 de grade pe 17 iunie. Ulterior, vremea se mai răceşte cu aproximativ 3 grade până în ultima zi a perioadei de prognoză. Temperaturile nocturne se vor menţine în general constante în ambele săptămâni,
situându-se în medie în jurul valorii de 14 grade. Aversele de ploaie şi descărcările electrice se vor semnala pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, iar caracterul de torenţialitate al ploilor se va manifesta mai ales în intervalul 10 – 13 iunie. Gradul de instabilitate atmosferică diminuează semnificativ în intervalul 14 -17 iunie, în timp ce după 18 iunie va creşte din nou probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice.
TRANSILVANIA
Dacă în prima zi se vor înregistra temperaturi maxime uşor mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei, în următoarele două zile valorile termice diurne marchează o scădere de apoximativ 5 grade, ajungând la o medie de 22 de grade pe parcusul zilei de 12 iunie. Vremea se încălzeşte apoi, iar începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză va fi carcaterizat de o vreme uşor mai caldă decât în mod obişnuit pentru a doua decadă a lunii iunie, media temperaturilor maxime urmând a fi de 27 de grade.
Până pe 23 iunie însă, regimul termic diurn va scădea cu aproximativ 3 grade, in timp ce minimele nocturne nu vor avea în general oscilaţii pe tot parcursul perioadei de prognoză, situându-se în jurul unei medii de 12 grade. Fenomenele specifice instabilităţii atmosferice îşi vor face apariţia în fiecare zi, dar vor fi mai frecvente şi la cote ridicate în intervalul 10 – 14 iunie, precum şi după data de 18 iunie, cu un plus însă pentru zilele de 11 şi 12 iunie, când se vor înregistra cantităţi importante de precipitaţii.
MARAMUREŞ
Regimul termic mediu diurn al aerului marchează o scădere cu aproximativ 4 grade în primele trei zile ale intervalului, de la valori în jur de 26 de grade pe parcursul zilei de luni, 10 iunie. În intervalul 13 – 18 iunie se va resimţi o încălzire treptată a vremii, dar după 19 iunie temperatura scade din nou, ajungând la sfârşitul zilelor de prognoză spre medii ale maximelor de 24...25 de grade. Pe parcursul nopţilor întregului intervalul de prognoză, temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative, minimele situându-se în jurul unei medii de 13...14 grade . Ploile, prezente mai ales în intervalul 10 – 14 iunie şi 17 – 23 iunie, vor avea caracter de aversă şi vor fi însoţite de descărcări electrice, iar probabilitatea pentru cantităţi de apă mai importante va fi semnificativă în jurul datelor de 10, 11 şi 12 iunie.
A. N. M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu