Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 17 iunie 2013

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este funcţional

Până în prezent, un număr de 4 vieţi au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti
Astăzi, 6 iunie 2013, la sediul Ministerului Sănătăţii a fost lansată oficial în România campania de comunicare  pentru promovarea donarii de celule stem hematopoietice ”Donează o șansă la viață”.

Campania este susținută de Ministerul Sănătății și organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) în colaborare cu toate unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH.
Scopul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii şi înfiinţată prin HG nr. 760/2009. RNDVCSH a cărei misiune este de a de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori de celule stem hematopoieticecompatibili neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant și care nu audonatori compatibili înrudiți.
Una dintre activităţile de bază ale Registrului o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice și în același timp cu pacienții care au nevoie de un transplant. Această bază de date este securizată, conform tuturor standardelor internaționale existente în domeniu și face posibilă procesarea cererilor de donare de celule stem hematopoietice şi furnizarea celulelor stem hematopoietice (CSH), atât în ţară, cât şi în străinătate.
Ce paşi sunt necesari pentru a putea dona !
În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și nu au fost identificați donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el. Însă Registrul îşi poate desfăşura activitatea doar dacă se găsesc persoane dornice să îi ajute pe cei care au nevoie. De aceea, misiunea RNDVCSH este aceea de a populariza ideea de donare în rândul persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.
Persoanele înscrise în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulor stem hematopoietice.
Cei care doresc să devină donatori pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din  reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată. Este un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață!
Pentru mai multe informaţii despre donarea de celule stem hematopoietice, puteți contacta Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau vă puteți adresa direct unuia dintre cele 18  centre ale donatorilor de celule stem.
Cine sunt beneficiarii Registrului
Copiii și adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, au şansa, cu ajutorul Registrului, de a găsi mai rapid şi mai uşor donatorii. În plus, nu mai sunt obligaţi să plece în străinătate pentru a face transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită, aşa cum se întâmpla până acum, ci pot apela la unul din centrele de transplant din țară.
 ‘’Avantajul unui Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela că se află în permanentă legătură cu Registre similare din întreaga lume, au standarde și proceduri de lucru comune, iar baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienți care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare’’, a afirmatdr. Aurora Dragomirişteanu, directorul RNDVCSH.
RNDVCSH se bucură de recunoaștere la nivelul comunității internaționale în domeniu şi lucrează la standarde internaţionale stabilite de Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă. Acest lucru a făcut posibilăîndeplinirea condiţiilor pentru interconectare cu Registrele Internaţionale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Măduvă – EMDIS și Europdonor – Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni). Ca membri ai Grupului European pentru Sânge și Transplant de Măduvă (EBMT - European Group for Blood and Marrow Transplant), Registrul împreună cu centrele de transplant de celule stem hematopoietice din țară, asigură standardele de calitate și securitate stabilite la nivel european.
În prezent, la nivel mondial sunt înregistraţi în registrele internaţionale peste 22 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Pentru că este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în grupa populaţională sau în regiunea geografică unde își are originea pacientul, majoritatea ţărilor din lume și-au creat registre de donatori voluntari de celule stem hematopoietice.
 ‘’Cu acest Registru scurtăm perioada de aşteptare, mai ales că sunt afecţiuni în care pacienţii luptă cu timpul… Sunt boli greu controlabile, iar aşteptarea lor nu ar trebui să depăşească două luni de zile’’, a declarat Adrian PANĂ, secretar de stat în MS
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu