Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 29 iunie 2013

Întâlnire de lucru cu membrii UMALP Reşiţa pe tema prevenirii furturilor din locuinţe în cadrul campaniei "Nu-ţi scăpa casa din ochi!"

 În data de 27 iunie 2013, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, a avut loc o întâlnire cu membrii Uniunii Municipale a Asociaţiilor de Locatari, activitate ce reprezintă o componentă din cadrul campaniei de prevenire a furturilor din locuinţă din mediul urban, desfăşurată la nivel naţional, intitulată sugestiv, „Nu-ţi scăpa casa din ochi!”.

Din partea I.P.J. Caraş – Severin au participat: un ofiţer specialist din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale de la Poliţia Municipiului Reşiţa, ofiţerul coordonator al Poliţiei de Proximitate din cadrul Serviciului de Ordine Publică şi ofiţerii Compartimentului de Analiză  şi Prevenire a Criminalităţii.
Scopul acestei întâlniri l-a reprezentat creşterea gradului de informare şi familiarizarea preşedinţilor/administratorilor asociaţiilor de locatari/proprietari cu principalele moduri de operare a celor care fură din locuinţe dar şi cu noile metode, oarecum ingenioase, pe care le folosesc în ultima perioadă hoţii, care nu au nici o legătură cu efortul fizic şi brutalitatea ruperii butucului de la uşă. Hoţii reuşesc să pătrundă în locuinţele proprietarilor chiar cu acordul lor şi fură în prezenţa acestora. Este vorba despre metoda ”instalatorul”, metoda ”împrietenirii” sau cea a ”furturilor  de bună ziua”.
Din datele statistice rezultă că cele mai multe furturi sunt comise de persoane care se află la prima faptă şi, de asemenea, că au crescut ”furturile de subzistenţă”.
Invitaţiilor le-au fost distribuite materiale preventive cuprinzând recomandări făcute de Poliţie pentru a evita neglijenţa în ceea ce priveşte siguranţa locuinţei, materiale ce vor fi distribuite ulterior locatarilor în cadrul şedinţelor de bloc şi chiar vecinilor din imobilul în care aceştia locuiesc.
Principalele sfaturi acordate participanţilor au fost:
  • ţineţi uşa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunteţi acasă;
  • dacă locuiţi la parter, etajul 1 sau ultimul etaj, asiguraţi ferestrele prin montarea unor gratii metalice sau a unui sistem antiefracţie;
  • când părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru scurt timp, închideţi toate ferestrele, inclusiv uşa de la balcon;
  • nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute care sună la interfon, folosind diferite pretexte sau al acelora care încearcă să intre odată cu dvs;
  • nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să vă prezinte diverse ”promoţii”;
  • dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, verificare instalaţii electrice, termice sau de gaz), nu le lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul blocului;
  • nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă;
  • achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de performanţă; alegeţi încuietori ce sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor;
  • nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane; discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care aveţi încredere, care pot să vină zilnic să vă ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită.
Să nu lăsăm hoţii să afecteze  sentimentul de siguranţă personală oferit de propria locuinţă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu